Ad image

10 Perkara Yang Perlu Tahu Sebelum Anda Mengupah Vendor Perkahwinan

MBride
By MBride 436 Views 7 Min Read
7 Min Read

Perkahwinan adalah salah satu keputusan terbesar dalam hidup anda. Apabila anda berkata “Ya” kepadanya, bermakna anda sudah menemui separuh yang lebih baik dan bersedia untuk berkahwin. Di sebalik semua janji dan ikrar, acara perkahwinan adalah sebahagian daripada kenangan masa hidup anda juga.

Apabila berpegangan tangan antara satu sama lain, tenggelamkan dalam kebahagiaan dan berkat daripada keluarga dan rakan anda. Kami akan mencadangkan anda untuk mula merancang perkahwinan seawal mungkin, oleh itu anda boleh mempunyai masa yang cukup untuk mengatur acara dengan baik.

Mula mengupah pasukan kerjasama perkahwinan yang sempurna adalah langkah seterusnya sejurus selepas pertunangan anda. Sebenarnya mengupah vendor perkahwinan adalah keputusan besar kerana mereka memainkan peranan penting dalam membawa hari besar dalam hidup anda. Oleh itu, anda harus membuat gambaran perkahwinan yang jelas dan menentukan skop untuk setiap vendor perkahwinan, untuk mengelakkan salah faham dan miskomunikasi.

Untuk mengelakkan isu tersebut, kami menyenaraikan di bawah 10 perkara yang perlu diketahui sebelum mengupah vendor perkahwinan anda:

- Advertisement -
  1. Bajet perkahwinan anda
  2. Bilangan tetamu perkahwinan
  3. Gaya perkahwinan pilihan anda
  4. Tarikh perkahwinan awak
  5. Tempat perkahwinan
  6. Tentukan sama ada anda perlu mengupah perancang
  7. Selaraskan daya tahan dan jangkaan
  8. Sahkan sama ada vendor memahami visi anda
  9. Terma dan syarat
  10. Deposit atau syarat pembayaran

Bajet perkahwinan anda

Pertama, pastikan anda memahami kesihatan kewangan anda, tentukan pendapatan anda dan berapa banyak wang yang anda boleh gunakan untuk majlis perkahwinan pada masa yang sama tidak membakar dompet anda. Kemudian, kira dan anggarkan jumlah wang yang anda mungkin akan belanjakan sebelum mengupah vendor.

Jika anda mempunyai bajet perkahwinan yang ketat, jangan lakukan perkahwinan yang mahal yang memaksa anda berhutang untuk membayar perkahwinan. Perkahwinan yang besar tidak sama dengan perkahwinan yang bahagia, jangan meletakkan diri anda berhutang untuk mengadakan perkahwinan anda.

Bilangan tetamu perkahwinan

Kedua, jelaskan tentang bilangan tetamu perkahwinan, supaya anda tahu apa yang diharapkan apabila mengupah vendor perkahwinan. Maklumat ini sangat membantu apabila membuat keputusan tentang tempat perkahwinan. Kami akan mencadangkan untuk memikirkan kira-kira 80% hingga 85% tetamu tempatan mungkin akan datang ke majlis perkahwinan anda manakala tetamu luar bandar adalah kira-kira 70% hingga 75%.

Mencipta senarai tetamu membolehkan anda mendapatkan tempat dan mengetatkan yuran katering dan sewa. Untuk membaca lebih lanjut mengenai 10 petua penting untuk membuat senarai tetamu perkahwinan.

Gaya perkahwinan pilihan anda

Adalah perlu untuk menentukan visi dan gaya perkahwinan anda sebelum anda mengupah vendor perkahwinan. Sama ada perkahwinan moden atau klasik, jelaskan cara anda mahu tema dan gaya dipersembahkan pada hari besar anda. Terutamanya untuk pakaian pengantin, bunga, hiasan, dan vendor fotografi.

- Advertisement -

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang perkara yang anda mahukan, luangkan sedikit masa untuk menyelidik dalam talian atau lihat majalah pengantin. Dengan memahami perkara yang akan membuatkan anda berasa selesa pada hari perkahwinan anda, ia akan membantu anda memilih vendor yang betul.

Tarikh perkahwinan anda

Anda hendaklah sekurang-kurangnya menentukan tarikh perkahwinan anggaran jika anda tidak mengetahui tarikh sebenar sebelum anda mengupah vendor perkahwinan. Adalah penting untuk memberitahu vendor perkahwinan sama ada mereka tersedia untuk tarikh perkahwinan anda.

Tempat perkahwinan

Beberapa tempat perkahwinan mempunyai senarai vendor pilihan atau eksklusif mereka. Dan ia terdiri daripada vendor terpilih yang disemak oleh tempat tersebut. Oleh itu, mempunyai tempat perkahwinan yang ideal dalam fikiran anda, yang membantu vendor perkahwinan mengetahui sama ada mereka dapat menyokong atau vendor yang dibenarkan dalam senarai tempat perkahwinan.

- Advertisement -

Tentukan sama ada anda perlu mengupah perancang

Sebelum mengupah vendor perkahwinan, anda harus mempertimbangkan jika anda memerlukan perancang perkahwinan untuk membantu proses perancangan. Perancang perkahwinan membantu anda mengurangkan pekerjaan yang rumit dan menjimatkan masa anda, supaya anda mempunyai masa yang lebih berharga untuk menikmati perkahwinan yang meriah. Perancang perkahwinan yang profesional dan berpengalaman boleh mengatur dan melaksanakan acara perkahwinan dengan cekap.

Memandangkan setiap pasangan pengantin mempunyai situasi yang berbeza, ia bergantung pada pilihan anda untuk menentukan sama ada anda perlu mengupah perancang.

Selaraskan skop dan jangkaan

Kadang-kadang komunikasi antara pasangan pengantin dan vendor perkahwinan boleh menjadi salah. Sama ada ia disebabkan oleh cara berkomunikasi yang tidak teratur atau kerana mesej kompleks yang menyebabkan kekeliruan. Akibatnya, kedua-dua pihak berasa tidak adil dilayan oleh satu sama lain dan membuat satu sama lain kecewa.

Untuk menjelaskan jangkaan anda, kami akan mencadangkan anda bersikap telus dan jujur untuk menentukan skop perkahwinan sebelum mengupah vendor perkahwinan. Butiran yang anda fikir mungkin tidak relevan membolehkan pasukan kerjasama mengetahui dengan lebih baik dan boleh membawa kepada sentuhan kreatif yang membantu memperibadikan hari anda. Itulah cara terbaik untuk mengelakkan kekeliruan dan salah faham antara anda dan vendor.

Sahkan sama ada vendor memahami visi anda

Sebelum mendaftar pakej atau mengupah vendor, anda juga harus menyemak sama ada vendor mendapat pendapat anda. Hasilnya tidak bagus jika pasukan kerjasama perkahwinan tidak memahami visi anda.

Bercakap dengan calon vendor, lihat sama ada dia dapat membayangkan atau meramalkan perkahwinan yang ingin anda persembahkan. Cuba selaraskan visi perkahwinan sebagai perincian yang anda boleh, jelaskan dan utamakan perkara yang anda tidak boleh tanggung tanpanya. Jika anda menyedari mereka berfikir secara berbeza, kuatkan diri anda dan jelaskan kepada mereka.

Terma dan syarat

Anda harus membaca semuanya dengan teliti dalam kontrak atau pakej yang disediakan oleh vendor perkahwinan anda. Pastikan dokumen itu menulis setiap susunan perkahwinan yang anda inginkan dan seperti yang berkaitan. Sebagai contoh, tarikh dan masa perkahwinan semua perkhidmatan, tarikh perkahwinan dan penerangan terperinci perkhidmatan dsb.

Pastikan kontrak menyertakan nama dan nombor hubungan orang yang bertanggungjawab, jadi vendor harus menghubungi jika berlaku sebarang masalah atau tertangguh semasa hari perkahwinan.

Deposit atau syarat pembayaran

Anda tidak mempunyai jaminan bahawa vendor akan menahan tarikh perkahwinan anda, sebelum anda mendaftar dan meletakkan deposit atau yuran tempahan. Ingat untuk menyemak deposit dan jumlah pembayaran akhir, serta jadual pembayaran. Pastikan tiada kos tersembunyi selain harga yang dibincangkan.

Minta resit apabila anda membuat pembayaran atau meletakkan deposit, yang akan menjadikan hidup anda lebih mudah. Kesimpulannya, jangan tergesa-gesa untuk mendaftar atau mengupah vendor, melainkan anda benar-benar yakin dan berasa selesa dengannya.

TAGGED:
Share This Article
By MBride
Follow:
Mbride WeddingMate offers wedding ideas, wedding package, deals, venue and many more to help inspire and prepare for your dream wedding day!
1 Comment