Top 10 Dugaan Bertunang Sebelum Nikah

Alis Hanna
By Alis Hanna 135 Views 7 Min Read
7 Min Read

Setelah bercinta dengan pasangan, tibalah masanya anda dan pasangan masuk ke fasa pertunangan di mana anda telah dekat dengan fasa pernikahan. Fasa pertunangan merupakan fasa yang seronok di mana kedua pasangan masih berdarah manis. Semasa tempoh pertunangan, ramai keluarga dan rakan-rakan anda mengucapkan tahniah atas kebahagiaan yang anda kecapi. Namun, kena beringat juga. Banyak dugaan tunang yang anda perlu hadap sebelum melangkah ke alam rumah tangga bersama insan tercinta. Bertunang menurut Islam ialah tanda persetujuan oleh kedua-dua pihak dalam rangka membina rumah tangga menjadi suami isteri.

Dugaan Bertunang
Source : emcee kahwin

Pertunangan dalam Islam bertujuan bagi mengenal akhlak dan sifat pasangan sebelum diadakan akad nikah. Ia dapat membantu dalam menguatkan hubungan cinta serta mempersiapkan diri masing-masing sebelum berkahwin. Dalam erti kata lain, tempoh bertunang ialah tempoh di mana kita mengenal hati budi pasangan masing-masing. MBRIDE akan berkongsi dengan anda dugaan bertunang yang mungkin anda dan bakal pasangan akan hadap sebelum menempuh alam rumah tangga. 

Dugaan Emosi Yang Tidak Stabil

Dugaan Bertunang
Source : beautynesia

Hubungan pasangan kekasih lebih-lebih lagi yang telah mengikat tali pertunangan, tidak lari dari berlakunya konflik. Disebabkan itu, emosi yang tidak stabil sering berlaku antara salah satu pasangan. Sering sahaja ada buat salah sedikit, ada sahaja perkara yang nak dibangkitkan. Kawalan emosi semasa tempoh bertunang amat penting demi menjaga keharmonian perhubungan kalian. Komunikasi dengan pasangan amat penting jika terdapat salah faham antara kalian. 

Dugaan Masalah Kewangan

Dugaan Bertunang
Source : complete controller

Disaat dalam tempoh bertunang, mestilah sibuk membuat persiapan perkahwinan. Segala persiapan dari segi jumlah makanan yang bertambah, khemah, pelamin dan lain-lain anda dan pasangan akan mula stress. Perbelanjaan yang nak diguna pakai untuk majlis perkahwinan anda adalah melebihi dari kos bajet anda. Dari itu, masalah kewangan mula melanda perhubungan anda. Berbincanglah dengan pasangan anda dan tetapkan betul-betul bajet yang ada dan kemampuan anda dan pasangan dalam menjayakan majlis perkahwinan. 

- Advertisement -

Takut Salah Buat Keputusan

Dugaan Bertunang
Source : good theraphy

Semasa zaman bercinta dahulu, semuanya indah belaka. Masuk waktu tempoh bertunang, semuanya serba tidak kena.Dalam tempoh bertunang ini, segala perangai pasangan yang selama ini disorok dalam pengetahuan anda semua keluar. Time ni lah mula fikir bukan-bukan, dia bukan terbaik lah, bukan jodoh lah. Sebaiknya sebelum membuat apa-apa keputusan tentang perhubungan kalian, amat digalakkan membuat solat istikharah memohon kepadaNya petunjuk yang terbaik. 

Dugaan Gangguan Orang Ketiga Dalam Hubungan

Dugaan Bertunang
Source : love dignity

Banyak perkara yang boleh menjadi punca pergaduhan dalam sesuatu perhubungan seperti kerjaya, penyakit, keluarga dan yang sering terjadi ialah curang. Dalam tempoh pertunangan, ada banyak dugaan yang perlu anda hadapi termasuklah dengan kehadiran orang ketiga dalam perhubungan anda. Pada masa itulah, ex boyfriend atau girlfriend pasangan anda datang balik menagih cinta kepada pasangan anda. Malahan , anda juga rasa ada seseorang lebih baik dari tunang anda. Seeloknya, anda dan pasangan perlu perjuangkan hubungan kalian daripada diganggu orang ketiga. Tidak dinafikan dugaan bertunang ini cukup memeritkan.

Cemburu Buta

Source : best life

Kerana terlalu sayangkan pasangan, anda pun mula bertindak secara cemburu buta terhadap pasangan anda. Nampak sahaja pasangan bermesej atau melihat sosial media, mulalah anda fikir bukan-bukan. Malah, ada yang sanggup mengongkong pasangan daripada keluar bersama rakan-rakan mereka. Takut pasangan anda keluar dengan berlainan jantina katanya. Jangan risau, jika anda betul-betul yakin dengan cinta pasangan, anda tidak perlu risau tentang hatinya. Belajarlah untuk lebih bersikap terbuka dalam dugaan bertunang dan saling mempercayai antara satu sama lain.

Mula Tawar Hati

Dugaan Bertunang
Source : reductress

Tawar hati terjadi apabila pelbagai dugaan telah menimpa anda tentang perangai yang ditunjukkan oleh pasangan. Ketika ini, mulalah salah satu di antara kalian yang sudah tidak berminat untuk meneruskan tempoh pertunangan. Apatah lagi ingin mendirikan rumah tangga. Nasihat yang boleh diberikan, selidik dahulu punca tawar hati kalian dan cuba selesaikan sebaik mungkin jika ada perselisihan faham. Rugilah jika sudah bertunang, andai ada konflik sedikit terus nak putuskan pertunangan. 

Perancangan Haluan Hidup Selepas Kahwin

Dugaan Bertunang
Source : adobe stock

Buat bakal suami, pasti anda sudah ada perancangan hidup keluarga dalam tempoh pertunangan anda dan pasangan bukan? Jangan terkejut jika masih ada lelaki yang tiada perancangan hidup selepas berkahwin. Disebabkan itu, kehidupan selepas berkahwin adalah menjadi suatu beban bagi sesetengah lelaki. Perancangan awal sebelum hidup berumah tangga adalah sangat penting bagi menjamin keharmonian rumah tangga selepas berkahwin nanti.

- Advertisement -

Tekanan Keluarga & Keluarga Bakal Pasangan

Source : istock

Dalam pada hari pertunangan anda, apabila sudah mengenali keluarga bakal pasangan, menetapkan wang hantaran, dan sebagainya, mungkin ada terdetik rasa tidak senang terhadap keputusan mereka. Hantaran yang lebih tinggi lah, perbezaan pendapat terhadap apa yang dirancanglah. Walau apa pun, kita janganlah terlalu cepat menilai seseorang sedangkan kita belum mengenali mereka sepenuhnya. Komunikasi dengan mereka terlebih dahulu sebelum bertindak melulu. 

Kesibukan Persiapan Perkahwinan

Dugaan Bertunang
Source : matrimonio

Dalam kesibukan anda dan tunang menyiapkan persiapan perkahwinan, masa yang diluangkan bersama adalah lebih terhad. Berkemungkinan salah satu daripada kalian mungkin tidak akan dapat attention sepenuhnya dari pasangan. Semasa dalam tempoh bercinta dahulu, banyak attention yang anda peroleh dari pasangan anda. Namun disebabkan kesibukan kalian, waktu terluang adalah terhad. Anggap saja ini semua untuk hari bahagia anda juga. Lepas nikah, bolehlah bersama dengan pasangan sepuas hati.

Mendekati Zina

Dugaan Bertunang
Source : istock

Dalam tempoh masa pertunangan, itu bukan tiket untuk anda buat apa sahaja dengan pasangan. Selagi belum bernikah, kita masih belum boleh lagi bersentuhan dengan pasangan. Dalam islam, kita dilarang menyentuh pasangan yang bukan mahram selagi belum halal atau sebelum bernikah. Selagi anda mengikut syariat yang dibenarkan oleh islam, tiada apa untuk anda risaukan. Ini kerana pertunangan di sisi Islam adalah sama sahaja hubungannya sebelum berkahwin dan mereka masih dianggap ‘ajnabi’. Sebaiknya, elakkan bertemu secara berdua kecuali ditemani mahram (bagi perempuan). Benarlah, dugaan bertunang itu memang wujud.

- Advertisement -
Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment