Ad image

Top 5 Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah

Alis Hanna
By Alis Hanna 199 Views 4 Min Read
4 Min Read

Sebagai seorang bakal suami, ada beberapa perkara penting yang perlu anda fikirkan sebelum menikah. Komitmen seperti tanggungjawab sebagai suami, kewangan, ilmu agama dan lain-lain perlu dipersiapkan. Ini tidak mudah untuk dipelajari, namun cara anda untuk mengatasi dan menyelesaikan masalah dalam menempuh alam perkahwinan perlu dipelajari. Banyak ilmu yang bakal pengantin lelaki patut buat sebelum nikah.

Source: Remaja

Selain bakal pengantin lelaki, bakal pengantin wanita juga perlu mempersiapkan diri dalam hal ehwal rumah tangga. Tetapi, blog MBRIDE kali ini akan mengupas perkara yang bakal pengantin lelaki patut buat sebelum nikah. Ini kerana mereka perlu menggalas tanggungjawab yang besar dan perlu mempersiapkan diri dengan ilmu perkahwinan. Dengan itu, mereka akan lebih bersedia dan boleh membuat checklist sebelum menuju ke alam perkahwinan. 

1. Bersedia Dari Sudut Pegangan Agama

Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah
Source : Blog Iman

Hal ini sangat penting kepada bakal suami yang akan membimbing isteri dan anaknya tentang ajaran ilmu agama. Tidak semestinya anda perlu menghafal 30 Juzuk Al-Quran dan duduk di surau selama 24 jam. Cukup mempunya basic knowledge tentang agama dan menjawab persoalan isteri tentang soalan yang akan ditanya tentang agama. Jika anda tahu tentang agama dengan banyak, itu adalah bonus untuk anda sebagai bakal suami yang mithali. 

2. Bersedia Dari Sudut Kewangan

Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah
Source : Tengku Azrul & Co

Syarat untuk mendirikan rumah tangga adalah dengan mempunyai kestabilan kewangan dan kemampuan dalam memberi nafkah pada isteri. Ini termasuk dalam memberi perkara asas seperti tempat tinggal, pakaian, makan yang cukup serta nafkah zahir dan batin. Tidak semestinya bakal pengantin lelaki perlu memberikan tempat tinggal yang mewah serta baju dan makanan yang mewah. Cukuplah hanya rumah yang mampu melindungi keselamatan isteri dan bakal anak serta melindungi auratnya. 

- Advertisement -

3. Mempunyai Kesihatan Yang Baik

Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah
Source: Harian Metro

Persediaan dalam menjaga sebelum bernikah ialah penjagaan diri dari dijangkit penyakit berbahaya seperti HIV AIDS dan Thalassemia. Ini kerana hal ini dapat memudaratkan kesihatan kepada diri anda dan juga bakal pasangan anda. Oleh itu, saringan kesihatan di klinik berdekatan perlu dibuat oleh bakal pengantin sebelum mendirikan rumah tangga. Selain itu, penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan sebagainya juga perlu dielakkan sebelum berkahwin. Kelak nanti akan menjadi beban kepada perkahwinan jika ia tidak diuruskan dengan baik. 

4. Mempunyai Kemahiran Asas Dalam Hidup

Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah
Source : Maskulin.com

Rumahtangga adalah satu kebahagian hidup jika ia diuruskan dengan baik. Jika ia diuruskan dengan sambil lewa, maka kita tidak akan mengetahui hala tuju sesebuah perkahwinan itu. Perkara asas yang bakal pengantin lelaki patut tahu sebelum melangsungkan pernikahan adalah sangat penting bagi menjamin keharmonian rumah tangga. Antaranya seperti tahu membaiki barangan yang rosak seperti paip sinki yang bocor, membaiki lampu yang sudah terpadam serta kemahiran asas yang lain. Bakal pengantin lelaki juga patut tahu tentang kemahiran memasak makanan yang simple. Tidak perlu pun memasak makanan yang berat-berat. Asalkan simple dan sedap sudah memadai. Ini kerana jika isteri anda tidak larat atau sakit, anda boleh membantu isteri memasak makanan yang simple tapi sedap. 

5. Mempunyai Asas Kekuatan Jiwa Dan Kawalan Diri

Bakal Pengantin Lelaki Patut Buat Sebelum Nikah
Source : Bacaan Madani

Menjadi bakal seorang suami memerlukan tanggungjawab yang sangat besar dalam sesebuah keluarga. Malahan, sebagai bakal suami juga anda perlu mempunyai asas kekuatan jiwa dan kawalan diri. Kawalan diri sebagai bakal suami amat penting. Anda juga amat digalakkan untuk mempelajari kawalan diri sejak sebelum melangsungkan pernikahan lagi. Ini kerana, tanggungjawab diamanahkan kepada anda setelah anda mengambil wanita tersebut daripada ayahnya. Sikap sabar yang tinggi di dalam diri juga perlu diterapkan supaya anda mampu menjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab dan matang. 

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment