Top 7 Petanda Hubungan Yang ‘Red Flag’

Alis Hanna
By Alis Hanna 7 Min Read
7 Min Read

Setelah kian lama bercinta, pasti akan ada ombak durinya. Telah menjadi lumrah kehidupan, setiap pasangan yang bercinta dan yang ingin berkahwin pasti akan ada salah faham yang akan mengakibatkan perhubungan itu menjadi semakin jauh. Hal ini akan membawa kepada ‘red flag’ dalam perhubungan kalian. Red flag dalam perhubungan menjadi tanda bahawa hubungan yang sedang dijalani sudah tidak lagi sihat atau mengarah ke hal yang negatif. Di sini kami akan memberikan pada anda petanda hubungan yang ‘red flag’ yang mungkin anda perasan di dalam diri pasangan anda.

Source : Tribune Online

Red flag menandakan bendera merah, yang juga dapat dimaksudkan sebagai tanda berhenti. Dalam suatu hubungan percintaan, istilah red flag digunakan untuk menggambarkan kumpulan sifat atau sikap pasangan yang tidak menyenangkan atau membahayakan. Siapa je tahan bersama dengan pasangan yang ada ‘red flag’ ni? Kalau dah puas nasihat tapi tetap tidak berubah juga, haa angkat kaki jelah sebelum terlambat. Hal ini juga mampu menjadikan anda selalu gelisah dan mental anda juga akan menjad sakit. Mari kita lihat apakah petanda hubungan yang ‘red flag’ yang mungkin anda perasan dalam diri pasangan anda.

Suka Mengonkong

Source : Pinterest

Anda pergi sana salah, pergi sini salah. Nak buat apa pun mesti salah. Jika diberi kebenaran pun, pasti ada syarat yang perlu diikuti. Haa, inilah petanda awal pasangan anda mempunyai ‘red flag’ dalam perhubungan. Pantang saja jika ingin keluar bersama rakan atau keluarga, ada sahaja bebelan atau syarat yang dikemukakan pada anda asalkan ‘si dia’ puas hati. Jika mempunyai pasangan seperti ini, seeloknya anda perlu berkomunikasi dengannya supaya ‘si dia’ faham dan katakan saja padanya yang anda tidak suka dikongkong. Malahan, anda juga perlu membuktikan bahawa anda sangat setia kepadanya dan tidak akan pernah menduakannya.

Panas Baran

Source : Reddit

Sikap mudah marah, cepat melenting boleh membawa kepada pelbagai situasi yang mengeruhkan lagi keadaan. Lebih teruk lagi apabila emosi itu boleh melukakan hati orang lain atau sesiapa sahaja yang terkena tempiasnya. Sikap mudah marah boleh membawa kepada panas baran yang tidak dapat dikawal. Memang diakui, bukan mudah untuk mengawal perasaan cepat marah atau panas baran ini kerana ia ‘hadir’ tanpa dijangka. Namun, anda juga perlu berfikir nagaimana kehidupan anda sebelum berkahwin dengan ‘si panas baran’ ni. Jika ‘si dia’ tidak boleh berubah atau tidak mahu mengubah perangai panas barannya, aduh.. lari sajalah. Jika anda seorang lelaki, pasti pasangan anda akan lebih menderita jika sikap panas baran dibawa hingga ke alam perkahwinan.

- Advertisement -

Pisau Cukur Atau Gold Digger

Source : Deposit Photo

Dengan kata lain, gold digger ialah seseorang yang mahu mendekat atau mahu menjalin hubungan romantis bukan karena tulus mencintai. Bahkan tertarik pada kita, melainkan hanya karena keuntungan wang dan barangan mewah yang sedang dicarinya. Bahaya seorang wanita ‘si pisau cukur’ ini mampu menjejaskan kewangan seorang lelaki. Mana tidaknya, dia hanya akan meminta barangan mewah seperti beg tangan, kasut dan kereta yang pasti akan terkesan kepada ekonomi anda. Buat para lelaki, berhati-hatilah dengan spesies ini ya! Jangan sampai hanya kerana sayang, ekonomi anda akan merundum.

Terlalu Cemburu/ Cemburu Buta

Source : Online Psychology

Ada sesetengah masyarakat mengatakan cemburu itu tanda sayang. Tetapi, dapat pula pasangan yang kuat cemburu atau cemburu buta ini susah juga. Apa yang anda ingin lakukan pasti terbatas. Sikap kuat cemburu juga boleh mengakibatkan seseorang itu mempunyai masalah mental. Paling ditakuti, ada segelintir manusia yang sangat cemburu kepada pasangannya, sanggup membunuh. Salah faham yang terjadi di dalam perhubungan menjadi punca utama sikap cemburu pasangan anda. Jika anda tahu yang pasangan anda tidak suka anda bercakap dengan manusia yang berlainan jantina, fikirkanlah balik. Bercakap hanya sekadar mengenai soal kerja sahaja. Tidak perlulah melebih hingga menyinggung perasan pasangan anda.

Kaki Curang

Source : PsyPost

Setiap pasangan yang berumah tangga pastinya mengimpikan hidup bahagia tanpa kehadiran orang ketiga dalam perhubungan. Namun, sudah lumrah kehidupan. Bukan semuanya indah. Ada di antara kita yang diuji dengan kehadiran orang ketiga di dalam rumah tangga. Tidak kira sama ada pasangan tersebut lelaki atau wanita, curang itu pasti terjadi jika salah seorang dari pasangan melayan. Ini merupakan perhubungan yang ‘red flag’ dan mampu menyebabkan orang yang dicurangi sentiasa rasa kekurangan diri dan sedih. Kuatkan diri dari duduk dengan pasangan yang kuat curang ini. Buat sakit hati anda saja.

Suka Memperlekehkan Anda

Source : Marriage Hints

Jika pasangan mula mengeluarkan kata-kata menghina atau memperlekehkan anda, ia menunjukkan si dia tidak lagi ada perasaan hormat kepada anda. Setiap kata-katanya pasti akan mengguris perasaan anda. Golongan ini egonya tinggi dan sukar diubah sekiranya tiada lagi rasa cinta dalam diri mereka. Mereka akan berfikiran dia sahaja yang betul dalam semua perkara. Perkara yang anda sudah jelaskan pun si dia tidak mahu mendengar. Apa tunggu lagi? Sama ada anda mahu di dia berubah atau angkat kaki sahaja.

Suka Menghasut

Source : The Independent

Kalau anda perasan, jika anda berkongsi cerita atau masalah anda pasa pasangan anda, apakah reaksi pasangan anda? Adakah si dia menasihati anda dengan perkara positif atau negatif. Jika pasangan anda memilih untuk menyemarakkan lagi panas anda, sudah-sudahlah tu. Itulah petanda hubungan kalian berada di tahap ‘red flag’. Seseorang yang baik pasti tidak mahu anda berasa kurang senang terhadap masalah anda. Pastu si dia akan menenangkan anda, bukan semarakkan lagi api anda. Pasangan mereupakan cerminan diri. Jika anda rasa pasangan anda itu suka megeruhkan lagi keadaan atau menghasut perbuatan yang jahat, perlu untuk anda berfikir bolehkah anda tahan dengan perangai penghasut si dia.

- Advertisement -

Share this Article
Leave a comment