Ad image

Perkahwinan Melayu: 4 Tradisi Sebelum Perkahwinan

MBride
By MBride 650 Views 5 Min Read
5 Min Read

Hidup di negara berbilang kaum seperti Malaysia bermakna dapat mengalami lebih daripada budaya kita sendiri. Budaya ini, walaupun berbeza secara unik, mempunyai satu persamaan dan tradisi sebelum perkahwinan terutama bagi perkahwinan melayu.

Perkahwinan adalah apabila kita menghidupkan semula tradisi yang paling penting, amalan yang menjadikan perkahwinan abadi.

Jadi, hari ini kami akan membantu anda mengetahui upacara perkahwinan Islam yang penting dan adat yang biasa diamalkan dalam perkahwinan orang Melayu.

Sebelum setiap majlis perkahwinan orang Melayu, pasangan itu perlu melalui peringkat merisik, meminang dan bertunang, akad nikah, dan bersanding.

- Advertisement -

Merisik: Melawat dan Sesi Suai Kenal

Apabila amalan mengatur perkahwinan adalah perkara yang biasa, ini adalah langkah permulaan yang paling penting.

Merisik ialah apabila keluarga lelaki melakukan kunjungan mesra kepada keluarga wanita yang mereka fikirkan sebagai bakal pengantinnya.

Selain mengenali wanita dan keluarganya dengan lebih dekat, ia juga untuk memastikan wanita itu belum bertunang, kerana lelaki Islam tidak dibenarkan meminang tunang lelaki lain.

Sehingga hari ini, keluarga Islam masih menganggap adat praperkahwinan ini relevan, tetapi ia lebih kepada formaliti dan bukannya prasyarat.

Melakukannya membayangkan bahawa lelaki Muslim itu bersedia untuk membawa hubungan ke peringkat seterusnya dan memerlukan restu dari kedua-dua ibu bapa sendiri dan pasangan.

- Advertisement -

Meminang dan Bertunang: Proposal and Engagement

Langkah seterunya adalah (meminang). Seorang ahli keluarga yang lebih tua dari keluarga lelaki itu akan melawat keluarga pengantin perempuan untuk membincangkan hal perkahwinannya.

Pengantin perempuan akan diberi masa yang cukup untuk membuat keputusan, kerana budaya Melayu mengajar mereka untuk tidak tergesa-gesa dalam membuat keputusan ketika memilih pasangan hidup.

Setelah diterima, kedua-dua keluarga akan bertukar-tukar hadiah pertunangan sebelum ibu atau individu perempuan yang lebih tua keluarga pengantin lelaki menghadiahkan cincin pertunangan kepada pengantin perempuan.

- Advertisement -

Selepas itu, pengantin lelaki memberikan keluarga pengantin perempuan dengan duit hantaran (harga perbelanjaan majlis pihak pengantin perempuan – bergantung pada kedua pihak). Kebiasaannya, kenduri besar-besaran akan diadakan untuk mewar-warkan dan meraikan pertunangan mereka.

Akad Nikah: Solemnisation

Akad Nikah (Solemnisation) ialah upacara penyerahan pengantin perempuan. Ia diketuai oleh seorang Wali, yang lazimnya adalah bapa kepada pengantin perempuan. Upacara akad nikah ini dilakukan dengan dihadiri oleh dua orang saksi dan seorang pegawai Islam iaitu seorang Kadi.

Sebelum memulakan, Kadi perlu memanggil pengantin perempuan dan mendapatkan persetujuannya untuk perkahwinan itu.

Setelah dia bersetuju, doa dimulakan, diikuti dengan khutbah tentang perkahwinan dalam Islam. Pengantin lelaki kemudiannya akan menandatangani surat akuan akad nikah dan membaca ikrarnya.

Tidak lama selepas itu, pengantin lelaki akan menghadiahkan bakal isterinya Mas Kahwin (dowry), yang berhak menjadi miliknya dan hanya miliknya.

Selepas berjabat tangan adat antara pengantin lelaki dan Kadi maka Kadi akan mengumumkan mereka sebagai suami isteri.

Majlis Persandingan: Enthronement Ceremony

Istiadat majlis persandingan berlangsung pada hari perkahwinan sebenar, yang biasanya sehari selepas upacara akad nikah.

Semasa majlis perkahwinan Melayu yang istimewa ini, pelamin yang dihias cantik boleh dilihat di atas pelantar yang ditinggikan.

Ini dipanggil Pelamin, yang merupakan bahagian tengah upacara persandingan.

Pengantin perempuan akan menunggu di Pelamin dengan mukanya disembunyikan oleh kipas tangan, dipegang oleh Mak Andam atau saudara perempuannya yang rapat.

Pengantin lelaki perlu menyelesaikan satu siri cabaran ringan seperti menjawab pantun, bersilat, dan kuiz yang disediakan oleh saudara-mara dan rakan-rakan pengantin perempuan untuk pergi ke arah pengantin perempuannya.

Sekumpulan pemuzik lelaki akan mengiringi pengantin lelaki sambil menyanyikan pelbagai ayat al-Quran. Inilah cara Islam mencari keberkatan untuk pengantin baru.

Sebaik sahaja pengantin lelaki sampai kepada pengantin perempuannya, para tetamu akan dijemput untuk menyatakan ucapan selamat mereka.

Hari perkahwinan anda pasti meriah dan gelak ketawa terutama apabila menyaksikan cabaran istiadat pertabalan.

Walau bagaimanapun, perancangan untuk itu bukanlah tugas yang mudah, dan perancang perkahwinan Melayu yang profesional dan berpengalaman juga tidak mudah untuk dicari.

Share This Article
By MBride
Follow:
Mbride WeddingMate offers wedding ideas, wedding package, deals, venue and many more to help inspire and prepare for your dream wedding day!
Leave a comment