Ad image

Top 5 Perkara Penting Sebelum Tempah Busana Kahwin

Alis Hanna
By Alis Hanna 201 Views 4 Min Read
4 Min Read

Buat bakal raja sehari, apakah pakaian yang anda pakai sewaktu majlis resepsi nanti? Pastilah baju pengantin ! Urusan menempah baju, sama ada baju nikah atau sanding misalnya perlu dilakukan dalam suatu tempoh tertentu agar boleh disiapkan mengikut masa dan memudahkan bakal pengantin untuk fitting. Tidak kisah sama ada anda ingin menyewa atau menempah baju perkahwinan anda, ada perkara penting sebelum menempah busana kahwin yang anda perlu tahu.

Source : https://images.app.goo.gl/sRMiuBHjqkYXyBdE7

Pemilihan baju pengantin yang tepat dan mengikut tema amat digalakkan. Selain itu, pemilihan baju yang selesa dan sesuai dengan saiz anda juga patut diberikan keutamaan. Untuk anda yang sedang merancang majlis perkahwinan, kami kongsikan beberapa tips penting sebelum menempah baju pengantin lelaki dan wanita. Ayuh teruskan membaca untuk mengetahui apakah yang perlu anda titikberatkan dalam pemilihan baju pengantin. 

Tetapkan Tema Majlis

Source : https://images.app.goo.gl/ZiV5ooy53HJUdy2g7

Sebelum menempah atau menyewa busana perkahwinan, pastikan anda sudah tahu terlebih dahulu apakah tema perkahwinan anda. Adakah tema perkahwinan anda klasik atau moden? Atau mungkin mengikut tema garden? Pemilihan tema sangat penting sebelum anda menempah busana perkahwinan. Jika anda mahukan tema klasik, sudah tentu anda akan mengenakan pakaian songket semasa majlis anda nanti. Sebaiknya, bincang terlebih dahulu bersama pasangan anda apakah tema perkahwinan yang kalian idamkan.

Survey Harga Khidmat Tailor

Source : https://images.app.goo.gl/s42ztj1hTJ5q1m2P8

Selepas sudah memilih tema dan kain untuk busana kahwin, penting untuk anda survey terlebih dahulu harga khidmat tailor. Dapatkan khidmat nasihat daripada tailor yang bertanggungjawab dan pastikan anda berpuas hati dengan hasil tailor tersebut. Perlu diingatkan, harga untuk setiap material dan design baju adalah tidak sama. Hal ini kerana semakin susah baju itu ingin dibuat, semakin mahal harganya. Jika anda bajet yang lebih, apa salahnya anda menempah pada tailor yang terkenal atau beli sahaja baju yang sudah siap. Paling penting, sentiasa berbincang dengan tailor rekaan dan warna apa yang bersesuaian dengan bentuk badan anda.

- Advertisement -

Elakkan Minta Pendapat Orang Ramai

Source : https://images.app.goo.gl/nEtZ4e6noCJD5g728

Jika anda tidak mahu pening kepala dan susah hati, maka elakkanlah meminta pendapat orang ramai dalam memilih rekaan busana pengantin anda. Masing-masing mempunyai pendapat yang berbeza dalam soal pemilihan baju. Jika anda tanya pendapat orang tua anda, mereka akan memberi tumpuan kepada baju yang tertutup dan tidak ketat. Manakala, jika bertanya pada rakan-rakan atau sedara mara anda, mereka akan nasihati anda untuk memilih gaya yang moden dan menampakkan susuk tubuh langsing anda. Pening bukan? Cukup sahaja minta nasihat dari tailor anda, apa yang sesuai dengan reka bentuk tubuh anda. Mereka lebih handal dalam mengetahui hal ini. 

Jumpa Secara Berkala Khidmat Tailor

Source : https://images.app.goo.gl/2jBeEMAS66tdkfSo9

Berjumpa secara berkala bersama tailor anda adalah sangat penting. Di sini, tailor akan melihat material yang bersesuain dengan anda. Saiz badan anda juga merupakan elemen yang penting dalam menjadikan baju anda lebih elegan dan mempesona. Bentuk badan akan berubah-ubah sebelum majlis resepsi, jadi penting untuk anda kerap berjumpa dengan tailor anda bagi menentukan saiz yang sesuai dengan anda. 

Jaga Berat Badan

Perlu diingatkan kepada bakal pengantin supaya jaga badan anda sebelum tiba majlis. Kedua pengantin lelaki dan perempuan perlu tahu perkara ini supaya tidak menimbulkan keresahan apabila fitting baju kahwin nanti.  Bayangkan anda telah pun berjumpa dengan pereka fesyen baju perkahwinan 3 bulan lalu dan menetapkan saiz yang sesuai untuk anda. Seminggu sebelum menjelang perkahwinan anda, badan anda naik dengan mendadak. Ini akan menimbulkan kegusaran kepada anda dan pereka fesyen untuk fitting balik baju. Makanlah dalam kuantiti yang seimbang sebelum majlis anda berlangsung.  Berkorban sikit untuk tampak cantik dan slim di majlis anda nanti takpa kan? 

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment