Ad image

Top 8 Tips Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan

Alis Hanna
By Alis Hanna 175 Views 8 Min Read
8 Min Read

“Kenapa muka pengantin tu suram aje? Tak berseri langsung, nampak penat pun ada..” Haaa.. itulah ayat makcik bawang jika nampak muka pengantin yang pucat di hari bahagia mereka. Muka penat, tidak dan nampak suram. Alamak sedihnya sebagai pengantin jika terdengar ayat tersebut. Sudah tentu anda sebagai bakal pengantin wanita tidak mahu terpalit dengan mimpi ngeri tersebut. Buat bakal pengantin wanita, sudah pasti anda mahukan muka yang berseri di hari persandingan anda nanti bukan? Ada tips khas untuk bakal pengantin wanita jika mahu berseri di hari persandingan anda.

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Awantona

Muka memainkan peranan yang penting untuk tetamu yang hadir pada majlis anda melihat keserian tersebut. Lebih-lebih lagi bakal suami anda, sudah pasti jika muka anda yang berseri dipandang ibarat bidadari dalam hidupnya. Jangan risau, kali ini MBRIDE akan membawakan kepada anda top 7 perkara untuk bakal pengantin wanita jika mahu berseri di hari bahagia anda nanti. 

1. Tips Tidur Secukupnya

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Detikcom

Tidur yang cukup mampu membuatkan badan sentiasa bertenaga dan cergas. Sebagai bakal pengantin, perlu untuk anda tidur dengan secukupnya jika anda mahu tampak berseri di hari bahagia anda nanti. Pastikan tidur anda cukup 6 hingga 7 jam setiap hari bagi membekalkan tenaga kepada badan anda. Sudah pasti tidur yang cukup mampu merehatkan badan anda serta otot-otot muka anda dan anda akan tampak berseri semasa hari persandingan anda. Elakkan tidur dalam 2 hingga 3 jam sehari kerana ia mampu membuatkan anda penat dan kurang bertenaga. 

2. Tips Minum Air 8 Gelas Sehari

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : NDTV.com

Air yang mencukupi adalah penting untuk badan. Air dikatakan mampu mencuci dalaman anda untuk melancarkan perjalanan darah di samping mampu juga menaikkan seri wajah anda. Meminum air yang mencukupi  juga dapat membantu menguatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan pernafasan.Jika anda minum air yang mencukupi untuk tubuh badan anda, kulit akan menjadi lebih lembab. Ini kerana badan anda lebih hidrat dengan kandungan isipadu air yang mencukupi. Setiap hari, badan kita kehilangan 10 hingga 12 cawan air secara purata yang perlu digantikan untuk mengekalkan keseimbangan kesihatan tubuh badan. Oleh itu, kita perlu tahu akan kepentingan pengambilan air yang mencukupi agar tubuh kita kekal hidrat dan menjadi amalan harian untuk kehidupan yang lebih sihat.

- Advertisement -

3. Tips Makan Makanan Yang Sihat Dan Seimbang

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Islam Itu Indah

Jika anda mahukan bentuk tubuh badan yang ideal sebelum menjelang hari perkahwinan, anda dinasihatkan untuk mengambil pemakanan yang seimbang dan sihat. Makanan seimbang ialah pengambilan makanan yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Salah satu aspek utama dalam pemakanan seimbang ialah dengan mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil tetapi cukup khasiat yang diperlukan oleh badan. Pengawalan pemakanan dapat menjadikan tubuh seseorang itu tidak terlalu gemuk dan memudahkan mereka untuk menjalankan pelbagai aktiviti terutama aktiviti senaman yang mampu menyihatkan badan. Elakkan makanan yang penuh berminyak dan lemak yang tidak perlu sebelum hari persandingan anda. 

4. Tips Ambil Supplement Kesihatan

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Allure

Pengambilan supplement kesihatan dan minuman tambahan amat digalakkan bagi bakal pengantin. Anda memerlukan supplement kesihatan dalam membantu anda untuk mendapatkan tenaga tambahan. Lebih-lebih lagi menjelang hari perkahwinan, anda perlu mengerah lebih tenaga untuk membuat persiapan dan itu mampu memenatkan anda. Dengan supplement tambahan untuk kesihatan, anda mampu menjadi lebih bertenaga. Tetapi perlu diingatkan, jangan beli supplement tambahan yang tidak lulus daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Dapatkan reference atau rujukan dari pakar farmasi yang bertauliah tentang supplement ini. 

5. Tips Elakkan Perkara Stress Yang Menggangu Anda

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Lifestyle Kompas

Stress tidak dapat lari dengan kehidupan manusia, lebih-lebih lagi pada hari perkahwinan anda yang semakin mendekat. Banyak perkara yang perlu difikirkan jika masih banyak lagi persiapan kahwin yang belum selesai dilaksanakan. Stres yang melampau menjelang hari perkahwinan anda bukanlah hal yang pelik dan wajar dialami oleh segelintir bakal pengantin. Namun, bukan berarti anda membiarkan stress itu berlarutan kerana boleh menimbulkan depression dan pertengkaran dengan pasangan. Kunci utama bagi mengelakkan stress ialah berkomunikasi dengan pasangan apa yang anda pendam dan alami. Kongsikan segala cerita anda kepada pasangan. Elakkan dari stress yang berlarutan hingga meninggalkan effect yang buruk kepada majlis anda nanti. 

6. Tips Gunakan Masker Timun

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Zliving

Seperti yang diketahui oleh orang ramai, timun mempunyai khasiat yang sangat bagus di samping memberikan sensasi yang sejuk pada kulit. Jika anda mempunyai lingkaran gelap di bawah mata, anda boleh menggunakan timun sebagai masker mata anda. Caranya ialah dengan menghiris nipis timun dan letakkan di bawah mata anda dan biarkan selama 30 minit. Jika anda melakukan cara ini secara berterusan, anda akan dapati mata anda lebih segar dan lingkaran gelap di bawah mata anda juga akan berkurangan. Cara lain pula ialah dengan blender sebiji timun dan tapiskan sari timun tersebut hingga menjadi air sahaja. Air timun tersebut boleh dibekukan didalam freezer menjadi ketulan ais dan tekapkan di bawah mata anda serta kulit muka. 

7. Tips Manjakan Diri Di Spa Kecantikan

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Womensbyte

Sudah berbulan lamanya anda stress menguruskan hal perkahwinan anda dan hari bahagia anda juga makin mendekat. Dah penat-penat uruskan hal perkahwinan mestilah nak reward diri sendiri. Tidak salah jika anda pergi memanjakan diri anda di spa kecantikan. Lakukan rawatan muka dan urutan badan supaya anda lebih bertenaga. Jangan lupa untuk lakukan scrub badan juga untuk mendapatkan kulit yang lembut dan halus sebelum hari bahagia anda. Pergi juga ke salon rambut untuk penjagaan rambut yang bermaya dan sihat.

- Advertisement -

8. Tips Mandi Bunga Bagi Menaikkan Seri Pengantin

Top 8 Perkara Khas Untuk Bakal Pengantin Wanita Jika Mahu Berseri Di Hari Persandingan
Source : Grits Essential Oil

Mandi bunga ialah perawatan kecantikan yang paling sering dilakukan oleh bakal ratu sehari. Secara ritual, mandi bunga dilakukan untuk membuka aura yang positif bagi tujuan menyegarkan tubuh serta menaikkan seri wajah sebelum menjelang hari perkahwinan. Bunga dikatakan sebagai penyerap tenaga yang terbaik kepada si pengamal mandi bunga. Rawatan mandi bunga jika diamalkan mampu mengurangkan kelesuan badan dan menghilangkan bau badan. Badan akan lebih bertenaga dan berbau harum selepas anda mengamalkan mandi bunga ini. Selain itu, kulit juga akan terasa lebih halus dan lembut hasil daripada rendaman bunga di badan anda. 

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment