Ad image

Top 10 Barangan Asas Perlu Dibeli Selepas Kahwin

Alis Hanna
By Alis Hanna 180 Views 8 Min Read
8 Min Read

Selepas berkahwin, semestinya ada perancangan hidup bersama pasangan di rumah baru. Jika anda merancang untuk duduk di rumah sendiri, banyak benda yang anda perlu fikirkan. Sudah menjadi lumrah kehidupan selepas berkahwin, pasangan kedua pengantin hendaklah hidup berdikari tanpa orang tua disisi. Terdapat banyak perkara yang perlu difikir tentang rumah baru, terutamanya barangan asas yang hendak dibeli. Barangan asas perlu dibeli bagi menjamin keselesaan pasangan. Tidak perlu membeli barangan yang banyak pun. Cukup sahaja barangan asas. Berikut merupakan barangan asas perlu dibeli selepas kahwin untuk pasangan pengantin baru.

Source : Cari Destinasi

Untuk mengelakkan pembaziran berlaku, di sini terdapat beberapa perabot yang perlu dibeli terlebih dahulu. Perabot yang tidak perlu boleh dibeli di kemudian hari. Selain itu, untuk memastikan yang anda selesa untuk tinggal di rumah kerana kelengkapan perabot asas sudah ada. Jadinya, penting untuk anda memastikan bahawa anda dan pasangan selesa untuk memulakan hidup baru bersama. Mari kita mengupas perabot asas apa yang perlu dibeli selepas kahwin oleh pengantin untuk rumah tampak selesa hidup bersama.

Set Bilik Tidur

Source : DW

Haa ini merupakan perabot asas yang paling penting untuk pengantin baru yang baru nak mulakan kehidupan bersama di rumah baru. Kenapa ia penting? Pertama sekali selepas seharian penat mengemas rumah, pasti anda dan pasangan memerlukan tempat berehat bukan? Jadi perabot asas seperti set bilik tidur ini sangat penting untuk kamu berdua. Set ini dilengkapi dengan tilam dan katil, almari baju, meja kopi dan meja alat solek. Anda boleh dapatkan harga yang murah di cawangan kedai perabot berhampiran rumah anda.

Tilam

Source : Ubuy Nigeria

Tilam merupakan set perabot yang penting juga untuk anda dan pasangan. Keselesaan tilam amat penting bagi keselesaan anda berdua, oleh itu pastikan tilam yang dibeli empuk dan selesa untuk kalian tidur. Tilam juga dapat menjamin kitar tidur yang baik untuk manusia. Tilam yang berkualiti tinggi dan mempunyai ciri yang canggih seperti micro posture spring system, anti-dust mite fabric dan latex topper bagus untuk pelaburan jangka masa yang panjang. Kebiasaannya tilam mempunyai jaminan atau warranty yang lama, jadi anda tak perlu risau tentang ketahanan tilam anda.

- Advertisement -

Meja Makan Atau Meja Kopi

Source : DW

Meja makan merupakan elemen penting dalam pemilihan perabot asas untuk kehidupan baru anda dan pasangan. Jika pasangan anda memasak atau beli makanan di luar sahaja, meja makanlah tempat anda berdua ingin makan. Tanpa meja makan, anda berdua perlu makan makanan di atas lantai. Meja kopi juga boleh dibuat tempat makan kalian jika tidak mempunyai najet yang lebih untuk membeli meja makan. Hal ini kerana, meja makan memerlukan kos yang lebih untuk dibeli. Meja kopi boleh digunakan selain menaikkan seri lagi di rumah baru anda.

Rak/ Kabinet Dapur

Source : Ba Li Kitchen Cabinet

Jika anda jenis seseorang yang pandai atau rajin memasak, pasti banyak bahan yang anda ingin masukkan dalam masakan anda. Kabinet atau rak dapur penting untuk meletakkan bahan-bahan masakan seperti kicap, sos cili, bawang, kentang dan rempah ratus. Takkan anda mahu letak semua barang tersebut di atas lantai sahaja kan? Penting untuk letakkan bahan-bahan tersebut di tempat yang sesuai. Tidak perlu membeli dengan harga yang terlalu mahal, cukup beli di aplikasi online atau beli sahaja kabinet yang terpakai di aplikasi tertentu.

Peti Sejuk

Source : Impiana

Kegunaan peti sejuk sememangnya sangat penting terutama untuk menyimpan bahan makanan untuk kekal segar.ka Jika anda ingin memasak bahan-bahan basah seperti ayam, daging dan makanan segera, peti sejuk sangat diperlukan. Ini kerana peti sejuk menjamin kesesuaian suhu untuk makanan basah tersebut. Tanpa peti ais, barang bahan basah cepat rosak dan kualiti makanan juga menurun. Sayur-sayuran dan buah-buahan juga perlu diletakkan di dalam peti sejuk bagi mencapai tahap kesegarannya.

Dapur Masak/ Dapur Gas

Source : Kaki Shopeeng

Dapur merupakan bahagian rumah yang paling penting. Di situlah tempat memasak, menyediakan jamuan dan juga menjadi tempat merapatkan hubungan kekeluargaan dengan meluangkan masa bersama-sama semasa berada di dapur. Jika suami anda atau isteri anda teringin makan sesuatu, pasti dapur masak menjadi tumpuan kepada anda. Oleh itu, dapur masak atau dapur gas perlu ada di rumah baru kalian. Tidak perlu beli yang terlalu mahal, cukup dengan bajet ada sudah memadai.

- Advertisement -

Penyedut Habuk/ Vacuum

Source : Good Housekeeping

Bila dah lama duduk di rumah, pasti akan berhabuk kan? Jika dibiarkan rumah berhabuk, kesihatan anda dan pasangan akan terjejas. lebih-lebih lagi jika salah satu daripada kalian menghidap penyakit asma yang teruk. Penyedut habuk atau vacuum perlu ada dalam checklist wajib untuk membeli barangan di rumah baru anda. Pastikan peneyedut habuk atau vacuum yang anda pilih mempunyai ciri-ciri pembersihan habuk yang berkualiti supaya rumah anda kekal bersih.

Mesin Basuh

Source : NerdWallet

Mesin basuh juga merupakan elemen penting untuk barangan di rumah baru. Baju yang kotor perlu dibasuh dan disidai bagi mengelakkan penyebaran kuman. Sesetengah pengantin hanya ingin membasuh baju di dobi sahaja, tetapi setidaknya perlulah membeli sebiji mesin basuh di rumah. Jika dobi penuh dan padat dengan orang ramai, apa lagi pilihan yang ada selain menggunakan mesin basuh di rumah. Selain dapat menjimatkan masa dan wang, mesin basuh di rumah sendiri lebih terjamin kebersihannya jika dibanding dengan mesin dobi yang penggunanya ramai membasuh baju di situ.

Seterika

Source : Clean Pedia

Memilih seterika terbaik adalah sangat penting kerana seterika merupakan alatan elektrik di rumah yang kerap anda gunakan. Setiap pagi anda perlu menyenerika pakaian untuk dipakai ke pejabat atau ingin pergi berjalan di mana-mana sahaja. Memilih seterika yang salah akan menyebabkan anda mengambil masa yang lama untuk menggosok pakaian. Lebih menyedihkan, baju kegemaran anda juga akan rosak jika salah dalam memilih seterika. Pilih jenama seterika yang berkualiti tinggi seperti Tefal, Philips dan Panasonic jika anda mahukan warranty yang lama. Tidak salah letakkan bajet yang lebih sikit bagi penggunaan seterika. Lagipun seterika merupakan barang wajib untuk para wanita.

- Advertisement -

Kipas Syiling

Source : Siling Ideas

Kipas siling merupakan salah satu peralatan yang penting untuk setiap rumah, lagi-lagi dengan cuaca yang panas dan lembap di Malaysia ini. Mana boleh hidup tanpa kipas kan? Tujuan kipas siling dipasang adalah untuk memberikan pengudaraan yang baik di dalam rumah serta mengurangkan suhu di dalam rumah.  Kipas siling adalah jenis kipas yang amat sesuai berbanding yang lain. Pemilihan kipas siling yang betul dan sesuai untuk ruang di rumah anda adalah penting kerana ia dapat menentukan suasana yang selesa di rumah anda, dengan itu mewujudkan kehidupan yang kondusif untuk anda dan keluarga ‘baru’ anda.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment