Ad image

Realiti Selepas Perkahwinan

Shafina
By Shafina 189 Views 3 Min Read
3 Min Read

Segalanya akan berubah setelah melangkah ke alam perkahwinan dan ia tidak akan sama lagi ketika anda berada di zaman bujang.

Perbezaan ini tidak akan akan berubah dengan serta merta tetapi anda akan dapat melihat perbezaannya selepas enam atau tujuh bulan selepas berumah tangga.

Berkomunikasi

Bercerita, bersembang dan berbincang. Berceritalah mengenai pelbagai perkara tidak kira besar atau kecil. Seperti bagaimana kerjanya hari ini atau bagaimana hendak berjimat atau membelanjakan duit. Ia akan menolong mengenali pasangan kita dengan lebih mendalam, menyelesaikan isu tertentu dan kekl berhubung dengan pasangan anda.

Perancangan untuk mendapatkan cahaya mata

Kalau boleh tunggu dulu sebelum anda merancang keluarga atau mendapatkan anak. Ini memberi masa kepada anda dan pasangan anda utuk membina asas rumah tangga yang kukuh.

- Advertisement -

Pastikan perkahwinan itu mampu membina keluarga yang diimpikan. Ini bermaksud merapatkan diri secara emosi, tahu menyelesaikan masalah dengan mudah dan cari ritma anda sebagai pasangan yang sudah berkahwin.

Menabung

Kebijaksanaan mengurus kewangan keluarga adalah penting . Ini kerana ia adalah antara penyebab pasangan bergaduh dan bercerai. Anda boleh merancang majlis perkahwinan yang glamor dan menjalani hidup berdua tnpa perlu meminjam di bank. Jangan belanja lebih daripada apa yang ada. Fikirkan cara hendak menyumpan duit untuk hari tua anda.

Berhiaslah untuk satu sama lain

Jangan lupa mandi! Bangun dan pakai pakaian yang pasangan anda suka. Pastikan anda wangi, Jangan mengambil endah perhubungan itu. Pastikan ia sentiasa istimewa. Apabila anda lupa untuk tampil sempuran, secara tidak langsung anda menghantar mesej kepada pasangan yang anda tidak kisah lagi dan anda tidak benar berminat dalam mengekalkan cinta antara anda berdua. Anda pelu menghantar isyarat kepada pasangan yang anda masih lagi hot.

Menziarahi kelurga dan rakan

Tidak bermakna apabila anda sudah berkahwin, anda perlu melupakan kawan dan keluarga atau apa sahaja yang bermakna kepada anda. Perlu diingat, anda juga perlu bersosial dengan kawan supaya berasa bersemangat dengan pasangan. Jangan mengharapkan pasangan anda untuk menjadi segala-galanya untuk anda

Bersedia Untuk ‘Blues’ Selepas Berkahwin

Sedar bahawa anda mungkin akan mengalami post nupital depression (PND). Ini bermakna anda akan rasa sedih dalam masa tiga atau enam bulan selepas berkahwin. Selepas keseronokan merancang perkahwinan dan sudah pulang dari bulan madu dan kembali kepada kehidupan normal, barulah PND akan muncul.

- Advertisement -

TAGGED:
Share This Article
By Shafina
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment