Ad image

Top 5 Cara Pikat Hati Ipar Duai, Barulah Tak Awkward !

Alis Hanna
By Alis Hanna 236 Views 4 Min Read
4 Min Read

Ramai yang berkata, jika kahwin dengan seseorang itu maka anda juga perlu berkahwin dengan keluarga mereka. Betul ke? Ya tepat sekali. Masuk dalam keluarga baharu ini banyak yang perlu kita persiapkan diri. Yelah, jika kita sudah berkahwin confirm keluarga suami atau isteri itu menjadi sebahagian dari keluarga kita juga. Jika anda sudah berkenalan terlebih dahulu atau ‘sekepala’ dengan keluarga mereka, untunglah anda. Namun, ada cara betul pikat hati ipar duai yang boleh anda belajar jika anda masih lagi rasa kekok dengan mereka. 

Source : https://images.app.goo.gl/xL44oXPcJjekEhqGA

Selain dari cara memikat bakal mertua, ipar duai juga ada cara untuk memikatnya. Cara pikat ipar duai ini juga penting supaya persepsi anda kepadanya tidaklah nampak terlalu sombong atau awkward. Lebih-lagi dapat pula ipar duai yang lebih muda atau sama umur dengan anda. Mari lihat apakah cara betul untuk pikat hati ipar duai anda supaya hubungan kalian erat. 

Berkongsi Minat

Source : https://images.app.goo.gl/aMi522CYtw762rJn7

Sekiranya anda rasa kekok duduk dengan ipar duai anda, apa kata anda memulakan perbualan terlebih dahulu? Tanya hobi atau aktiviti kegemaran mereka. Manalah tahu, mungkin sama dengan hobi anda barulah ada geng. Mungkin anda boleh mengajak mereka pergi hiking atau menonton panggung wayang bersama. Buatlah apapun agar anda dan ipar anda tidak terlalu diam atau kekok. 

Jangan Melebih

Source : https://images.app.goo.gl/QiVoH4vwMYkjLVw17

Haa sikap ini jangan pernah anda buat kepada ipar duai anda. Sikap yang terlebih-lebih atau banyak mengampu ini pasti tidak akan disukai oleh mereka. Janganlah pula kita puji melebih-lebih selepas berjumpa dengan mereka. Mereka akan berasa janggal dengan sikap anda. Biarlah sikap sayang dan ikhlas itu muncul secara semulajadi. Takut nanti, lama-lama mereka akan perasan sikap anda yang terlebih-lebih inginkan perhatian atau ingin mendapatkan tittle ‘adik ipar terbaik’. Jadilah diri sendiri dan jangan lupa dalam masa yang sama jangan terlalu sombong. 

- Advertisement -

Jangan Terlalu Rapat Dengan Suami Depan Ipar 

Source : https://images.app.goo.gl/Wnmfi64VUb3uiqvk6

Sebagai pengantin baru, tidak salah untuk anda bermanja dengan suami. Tetapi berpada-padalah. Janganlah selalu melekat sahaja dengan suami. Takut ramai yang rimas dan meluat lihat perangai anda. Cuba duduk bergaul bersama dengan adik beradik pasangan anda dan berborak. Biar mereka sedar akan kehadiran anda dan nampak jugalah effort anda untuk meletakkan diri dalam keluarga itu. Cuba pandai membawa diri. Bukan selalu kita boleh jumpa adik beradik pasangan ni. 

Jangan Jadi Batu Api

Source : https://images.app.goo.gl/Z589wKHECEg1sgBT7

Jangan nak mengundang masalah dan jadi batu api dengan masalah yang diadukan oleh ipar duai anda. Kalau ya pun anda adalah seorang kaki gosip, janganlah libatkan juga dengan keluarga mentua anda. Tidak perlu tunjukkan contoh yang tidak baik kepada mereka. Dalam diam sebenarnya, mereka akan perhatikan sahaja bagaimana perangai sebenar anda. Sebaiknya jika keluarga ipar anda ingin berkongsi masalah atau ingin berkongsi cerita, nasihat saja dalam perkara yang baik-baik. Tidak perlu untuk anda mengapi-apikan lagi masalah yang dihadapi oleh mereka. 

Jangan Campur Urusan Peribadi Keluarga Ipar

Source : https://images.app.goo.gl/fdCWF3PmqeFFmG9r9

Sebagai menantu atau ipar yang baik, anda tidak sepatutnya campur tangan dengan urusan peribadi keluarga mentua. Lebih baik anda duduk diam sahaja tanpa mengeruhkan keadaan lagi. Sepatutnya, anda juga perlu menjaga aib keluarga mentua anda seperti anda menjaga aib suami anda sendiri. Sikap saling hormat-menghormati sesama dua pihak amat digalakkan bagi menjamin keserasian dan keselesaan bersama. Jika keluarga mentua anda tidak beritahu anda tentang urusan peribadi mereka, maka janganlah sibuk nak korek rahsia mereka dari suami pula. Biarlah urusan keluarga mereka diuruskan sendiri oleh mereka. Jangan jadi manusia yang suka jaga tepi kain orang okay. 

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment