Top 5 Tugas Bridesmaid Perlu Buat Semasa Majlis

Alis Hanna
By Alis Hanna 91 Views 5 Min Read
5 Min Read

Semasa proses kelangsungan majlis, pasti anda mahukan pembantu untuk membantu anda menguruskan masalah anda. Tanpa bridesmaid, pasti keadaan akan menjadi kucar kacir lebih-lebih lagi kepada anda yang akan bakal berkahwin. Sudah pasti perasaan nervous tidak dapat diungkapkan bagaimana. Terkadang, kehadiran bridesmaid dalam perkahwinan bukan hanya sebagai teman, melainkan juga sebagai support system bagi sang pengantin. Terdapat perkara bridesmaid perlu buat semasa majlis supaya majlis tersebut lebih tersusun.

Bridesmaid
Source : Pesona Pengantin

Bukan hanya sebagai tetamu pengantin sahaja, bridesmaid dilantik oleh pengantin untuk membantunya dalam majlis. Sesetengah bridesmaid akan dibayar oleh pengantin terhadap tugas yang dilakukan. Sebagai bridesmaid yang bertanggungjawab dan prihatin, anda tidak sepatutnya hanya duduk dan berselfie sahaja hingga ke akhir majlis. Jalankan tanggungjawab anda dengan sempurna supaya sang pengantin berpuas hati dengan layanan anda. Ayuh kita rungkai apakah perkara yang bridesmaid patut buat semasa majlis perkahwinan.

Membuat Bridal Shower

Source : Cocomelody Mag

Pernahkan anda mendengar istilah bridal shower ? Majlis kecil-kecilan ini dilakukan oleh bakal bridesmaid yang telah dilantik oleh pengantin. Tujuan bridal shower ini adalah majlis sambutan untuk bakal pengantin wanita sebelum menamatkan zaman bujangnya. Dalam pada mengadakan majlis ini, sudah pasti bukan seorang dua sahaja yang buat, pasti ramai yang perlu diperlukan. Mereka boleh membantu mencari tempat, mempersiapkan makanan, atau menyiapkan dekorasi. Acara bridal shower boleh dilangsungkan di berbagai tempat, tapi yang paling sering digunakan adalah cafe atau restoran yang mempunyai design yang estetik. Sebenarnya, bridal shower tidak wajib, tapi jika mahu buat juga, terserah pada anda.

Membantu Persiapan Pernikahan

Bridesmaid
Source : Rey.id

Menjelang hari pernikahan atau hari berlangsungnya perkahwinan, pasti banyak perkara yang perlu dibuat oleh pengantin. Dalam pada itu, banyak perkara yang perlu diingat oleh bakal pengantin. Namun, ada juga perkara penting yang mungkin pengantin lupa untuk dibuat. Sebaiknya, anda sebagai bridesmaid perlu mengingatkan pengantin tentang hal-hal penting. Ini termasuk dengan dokumen-dokumen yang perlu disediakan oleh pengantin sebelum pernikahan. Menjelang hari pernikahan juga, bridesmaid boleh membantu keluarga bakal pengantin dalam mengisi goodies perkahwinan untuk majlis resepsinya.

- Advertisement -

Teman Berborak

Source : Dreamsnite

Menjelang hari perkahwinan, pasti pengantin letih dan tidak bermaya dalam menguruskan majlisnya. Banyak benda yang perlu dipersiapkan oleh sang pengantin bagi memastikan majlisnya sempurna dan lancar mengikut plan. Disebabkan itu juga, berkemungkinan pengantin akan mudah stress dan cepat letih. Sebagai bridesmaid yang bertanggungjawab, anda perlu sentiasa disisi pengantin untuk mendengar luahan hatinya. Tenangkan hatinya supaya sang pengantin boleh menjayakan majlisnya dengan sempurna dan lancar. Jangan pula anda bergosip perkara yang tidak disukainya kerana akan membuatkannya lebih stress.

Pastikan Pengantin Tidak Lapar

Bridesmaid
Source : Adobe Stock

Proses pernikahan adalah masa yang panjang, tetamu yang terus berdatangan, dan segala keriuhan keriuhan pada hari pernikahan membuat semua orang sibuk termasuk pengantinnya. Disebabkan itu, pengantin sering terlupa untuk makan atau minum. Sedikit info kepada bridesmaid, makanan dan minuman sangat penting kepada pengantin. Tidak perlu makan sehingga kenyang pun, cukup pastikan pengantin sudah pun bersarapan atau mengalas perutnya. Hal ini kerana, pengantin memerlukan tenaga sepanjang majlisnya berlangsung.

Menjaga Barang Peribadi Pengantin

Bridesmaid
Source : Freepik

Semasa hari pernikahannya, pasti banyak barang peribadi pengantin untuk dijaga. Ini termasuk telefon bimbitnya. Pada hari itu, pasti sang pengantin mendapat banyak mesej atau phone call dari ahli keluarga atau temannya. Dalam hal yang sama, pasti bakal suaminya juga akan call untuk memberitahu di mana destinasinya. Sama ada sudah dekat atau jauh lagi dengan lokasi majlis. Tugas bridesmaid amat penting dalam alert perkara ini. Pastikan sang pengantin tidak terlalu cemas dengan hal ini. Jika telefon berdering, beri sahaja kepada pengantin untuk menjawab panggilan itu. Tidak perlu untuk anda untuk menutup telefon atau silent phone tersebut kerana ia akan menyusahkan ramai orang.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment