Ad image

RAHSIA MEMILIH CINCIN JARI MANIS

Shafina
By Shafina 90 Views 4 Min Read
4 Min Read

Elak daripada tersalah memiiih cincin

Pening memikirkan sama ada mahu membeli emas putih atau kuning? Wanita muda kini lebih sukakan emas putih berbanding emas kuning kerana ianya tampak lebih bergaya dan elegan. Tetapi ia bergantung juga kepada si pemakai selagi mereka selesa untuk memakainya. Kenali rahsia memilih cincin jari manis untuk majlis kahwin anda mengikut cita rasa.

Kesesuaian cincin dengan fizikal

Jenis pemilihan emas perlu disesuaikan dengan ciri fizikal si pemakai seperti warna kulit, saiz atau bentuk jari sama ada runcing, lebar, besar, kurus atau sebagainya. emas putih sangat sesuai dipakai oleh semua orang sama ada seseorang itu berkulit putih atau sebaliknya. Untuk emas kuning, ia tampak menarik dan cantik disarung untuk mereka yang berkulit cerah. Namun penting untuk si pemakai menyarungkan terlebih dahulu cincin tersebut untuk mengetahui kesesuaian dengan jari pasangan anda.

rahsia memilih cincin jari manis

Kenalpasti bahan buatan

Terdapat pelbagai pilihan untuk bahan buatan cincin kahwin tersebut. Samada  emas kuning, emas putih, perak, ataupun platinum. Platinum merupakan bahan buatan  yang termahal, namun ia paling tahan lama berbanding yang lain. Kebanyakan pasangan sekarang lebih memilih emas putih kerana ia tidak terlalu berbeza dengan cincin biasa dan harganya pula tidak semahal platinum.

Namun, sebaik-baiknya pihak lelaki belikan cincin kahwin untuk pasangan anda daripada emas kuning. Daripada segi harga, emas kuning adalah lebih murah dan stabil berbanding emas putih. Emas kuning boleh dijual semula pada harga yang lebih baik dan tinggi berbanding emas putih. Malah setelah beberapa lama pemakaian, emas putih cenderung berubah menjadi kuning.

- Advertisement -

Emas kuning, perak mahupun platinum mungkin akan mengalami perubahan daripada segi kilauan sejak anda membelinya atas pelbagai sebab seperti terguris dan sebagainya. Jadi, ia perlu dibersihkan selalu dan dijaga sebaiknya. Platinum adalah pilihan terbaik jika anda ingin menjaga cincin anda turun-temurun dan tahan lama.

Kesesuaian cincin dengan pekerjaan

Cincin yang diberi perlu dipakai sepanjang masa dan setiap hari oleh si pemakai. Jadi wajib untuk si pemakai memilih cincin yang selesa, mudah dipakai dan tidak mengganggu tugas-tugas harian dan pekerjaan anda. Saiz cincin yang terlalu besar tidak sesuai sekiranya kerja-kerja seharian banyak menggunakan jari-jemari anda.

rahsia memilih cincin jari manis
rahsia memilih cincin jari manis

Batu permata cincin kahwin

Tambahan batu permata memainkan peranan yang penting dalam menaikkan seri cincin. Pilihan yang mewah sudah semestinya dari jenis berlian. Namun, dengan harganya yang mahal, mungkin akan menyebabkan bajet persiapan majlis perkahwinan anda terganggu. Oleh itu, tanyalah pasangan anda terlebih dahulu sebelum memilih cincin untuk si dia kerana tidak semua perempuan sukakan cincin bertatah batu permata

rahsia memilih cincin jari manis
rahsia memilih cincin jari manis

Alergi kepada bahan buatan

Sesetengah mungkin mempunyai alergi atau alahan kepada emas kuning yang merupakan emas tulen. Alternatif yang ada adalah emas putih yang sebenarnya adalah campuran emas dengan nikel atau palladium. Pastikan pasangan anda tidak mempunyai alahan pada emas. Bimbang akan terjadi kemerahan dan kegatalan kepada jari pasangan anda.

rahsia memilih cincin jari manis

Budget membeli cincin kahwin

Sebelum mahu membeli cincin kahwin, bandingkan harga terlebih dahulu. Berbincang dengan pasangan tentang reka bentuk yang mereka minati. Jadilah pasangan yang bijak dalam membuat pilhan.

- Advertisement -

Pastikan harganya masih mampu ditampung dan tidak lari dari bajet yang anda tetapkan. Dinasihatkan agar anda melakukannya enam bulan awal, supaya anda lebih sedia dari segi kewangan.

rahsia memilih cincin jari manis
rahsia memilih cincin jari manis

Share This Article
By Shafina
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment