TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!

Shafina
By Shafina 557 Views 5 Min Read
5 Min Read

Bila pasangan kuat merajuk memang haru biru jadinya rumah tangga. Tetapi itulah asam garam dalam rumah tangga, ada kalanya bahagia dan ada ketika juga garu kepala dibuatnya. Disini terdapat beberapa TIPS MEMUJUK CARA PAKAR! yang anda boleh jadikan sebagai rujukan.

Apa-apa pun, merajuk tandanya sayang tetapi janganlah sampai semua perkara hendak dirajukkan. Dikurniakan seorang pasangan yang pandai memujuk itu anugerah.

Namun jika tidak pandai memujuk, jangan dibiarkan begitu sahaja. Kami kongsikan kepada anda tips memujuk cara pakar!

Kenal Pasti Emosi Pasangan

Pertama, perkara yang perlu dilakukan untuk pujuk pasangan kuat merajuk adalah dengan mengenal pasti sebab atau faktor yang menyebabkan dia marah. Adakah kerana oleh dia, terlalu sensitif, tertekan, rasa tidak dihargai, rasa diambil hak, atau sebab-sebab lain.

- Advertisement -

Untuk menyelesaikan masalah ini, pasangan perlu menyelami emosi pasangan maka apabila sudah mengetahui puncanya barulah bersama mencari solusi untuk menangani masalah tersebut. TIPS MEMUJUK CARA PAKAR! akan bantu anda selesaikan masalah merajuk ini.

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: Bleaq
TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: Wemeetonacloud

Menerima Dan Mendengar

Selami perasaan pasangan dengan cara yang lembut dan tidak memaksa, dengan memandang tepat pada matanya dan bertanyakan dengan lembut apa yang menyebakan perasaan merajuk dia membuak-buak.

Dengan perlahan, peluk dan katakan kepadanya,

“Tidak mengapa untuk menangis, tidak mengapa untuk marah.”

Dengarkan dengan focus dan empati atas segala apa yang disampaikan pasangan kepada kita dan tips memujuk ini akan bantu anda.

- Advertisement -
TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: iMOM
Sumber: shutterstock

Reflek

Serlahkan perasaan empati kepada pasangan demi untuk memahami perasaannya. Ringan mulut untuk meluahkan permohonan maaf tanpa tuding jari salahkan sesiapa.

Ego tidak akan sesekali menjadi solusi bagi keharmonian dalam hubungan suami isteri. Apabila pasangan sudah mula tenang, maka kita terus dengan terangkan apa jua tindakan yang kita ambil sehingga menyebabkan dia merajuk. Oleh kerana itulah anda perlukan TIPS MEMUJUK CARA PAKAR! untuk bantu anda memujuk sesorang.

Terangkan dengan lembut, tenang, dan cuba fahamkan mereka agar tidak wujudnya pergaduhan yang baru.

- Advertisement -
TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: society19
Sumber: Junebugweddings

Mula Memujuk

Langkah yang terakhir dalam tips memujuk cara pakar adalah teknik-teknik untuk memujuk pasangan kuat merajuk.

Kita sedia maklum ada sesetengah pasangan yang sukar untuk kita pujuk hanya dengan kata-kata maaf sahaja.

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: Pinterest
Sumber: Pinterest

💕Puji Pasangan

Manusia akan lupa segala kebaikan yang kita buat hanya dengan satu kesalahan yang dia nampak. Itu adalah hakikat yang banyak terjadi dalam rumah tangga mahupun kehidupan bermasyarakat.

Justeru itu, ambillah tips memujuk ini dengan memuji pasangan dengan apa jua kata-kata indah dan baik agar ia membantu mengembalikan semula mood positif pasangan.

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: weheartitapp
Sumber: weheartitapp
TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: Pinterest
Sumber: Pinterest

💕Berikan Hadiah

Mana-mana pasangan sekalipun jika diberikan kejutan dan hadiah pasti tersentuh dan gembira. Soal mahal atau murah harga hadiah tersebut bukanlah menjadi isu yang penting.

Hadiah sebenarnya menjadi simbolik kepada perasaan sayang dan cinta yang ingin kita beritahu kepada pasangan.

Sumber: Twitterr

💕Buat Apa Yang Pasangan Suka

Lakukan aktiviti yang pasangan suka bersama-sama. Contohnya seperti berbasikal, bermain badminton, menonton Netflix, atau sebagainya.

Ambil masa berdua untuk kita hangatkan kembali momen bahagia bersama-sama.

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: THE2THATTRAVEL
Sumber: Pinterest

💕Beri Kejutan

Bawa pasangan keluar makan malam, membawanya bercuti ke pusat peranginan, hantar sejambak bunga di pejabat atau apa sahaja bentuk kejutan yang boleh menggembirakan pasangan

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: MomJunction
Sumber: Pinterest

💕Ucapkan Kata-Kata Yang Indah

Berkata-kata yang manis dan indah sebenarnya salah satu cara ampuh kepada pasangan kuat merajuk lebih-lebih lagi yang baru berkahwin

💕Gurau Senda

Suasana humor penting dalam menjadikan sebuah perhubungan itu tidak kaku dan tertekan. Jika anda mencintainya, anda pasti tahu apa yang mampu membuatkan pasangan anda ketawa dan kembali tersenyum.

💕Sentiasa Berdoa

Akhir sekali adalah sentiasa berdoa akan kesejahteraan, kebahagiaan, dan keharmonian dalam rumah tangga.

Diharapkan semoga perkongsian kami mengenai tips memujuk pasangan kuat merajuk ini dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan panduan dalam hubungan suami isteri.

TIPS MEMUJUK CARA PAKAR!
Sumber: Pinterest
Sumber: Pinterest
Share This Article
By Shafina
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment