Top 10 Persiapan Penting Untuk Bakal Pengantin

Alis Hanna
By Alis Hanna 508 Views 8 Min Read
8 Min Read

Gemuruh bukan menanti saat diijabkabulkan? Sudah semak ke belum persiapan perkahwinan yang akan menjelang tiba tak lama lagi? Ada sesetengah dai mereja yang sudah semak persiapan majlis kahwin mereka sejak setahun sebelum perkahwinan mereka lagi. Jangan lupa persiapan penting untuk bakal pengantin persiapkan sebelum menuju ke alam perkahwinan.

Source : Erynn Shizukamin (Pinterest)

Sebenarnya, itulah yang terbaik yang perlu dilakukan oleh pasangan bakal mempelai. Tidaklah terlalu cemas atau tergesa-gesa jika beberapa bulan sebelum majlis baru nak buat persiapan. Cemas pun dapat, stress pun dapat kan? Seremeh-remeh perkara kecil pun perlu dihighlight juga tau bakal mempelai semua. 

Mari kita lihat 10 perkara penting yang bakal pengantin wajib tahu. Sediakan payung sebelum hujan !

- Advertisement -

1. Buat Plan Bajet Untuk Majlis Perkahwinan Anda

Source : Facebook Mummy To-Be

Plan bajet perkahwinan anda adalah satu daripada perkara yang paling penting. Sediakan checklist plan bajet yang bersesuaian supaya tidak melebihi daripada perbelanjaan asal. Rancang bajet bersama pasangan anda supaya tidak membebankan kedua belah pihak. 

Bawa berbincang juga bersama keluarga kedua belah pihak bakal pengantin supaya ketetapan bajet lebih jelas. Jika boleh, elakkan daripada membuat pinjaman peribadi untuk majlis perkahwinan anda. Selepas majlis anda akan lebih rungsing kerana beban hutang yang semakin bertambah. Persiapan penting untuk bakal pengantin akan menjadikan anda akan lebih bersedia.

- Advertisement -

2. Hadiri Kursus Kahwin Di Kawasan Anda

Source : Kursus Kahwin Masjid Negara

Buat bakal pengantin semua, hadirilah kursus kahwin menjelang hari bahagia anda. Anda boleh pergi ke kursus kahwin yang berdekatan dengan kawasan anda. Tiada ketetapan waktu bila anda dan pasangan anda untuk hadir ke kursus perkahwinan. Tetapi, seeloknya selepas fasa bertunang bolehlah anda dan pasangan hadir ke kursus tersebut. 

Tujuan kursus kahwin diwajibkan kepada bakal pengantin supaya maklumat penting kepada bakal suami dan isteri dalam menempuh alam perkahwinan. Bakal pengantin juga akan lebih bersedia dengan tanggungjawab yang akan digalas selepas berkahwin. 

- Advertisement -

3. Buat Saringan HIV Test dan Thalasemia

Source : Pengantin Baru

Sebelum meneruskan majlis pernikahan, ujian saringan HIV test dan Thalasemia wajib dilakukan oleh bakal pengantin. Ujian ini perlu dilakukan oleh bakal pengantin lelaki dan perempuan. Anda boleh melakukan ujian ini di klinik kesihatan kerajaan berdekatan dengan kawasan anda atau di klinik swasta. 

Tujuan utama ujian saringan ini adalah untuk pencegahan awal dalam memastikan kedua pasangan dan bakal anak yang dilahirkan terlindung dari masalah kesihatan. Jika keputusan ujian positif anda dinasihatkan untuk tidak meneruskan perkahwinan tersebut. Hal ini akan memberi kesan buruk kepada pasangan dan bakal anak yang dilahirkan. 

4. Tetapkan Lokasi Majlis Perkahwinan Anda, Pastikan Tiada Masalah

Source : Oh Bulan

Pastikan anda telah menetapkan di mana lokasi majlis pernikahan dan perkahwinan berlangsung. Sama ada di rumah, masjid atau dewan. Pastikan juga lokasi majlis bersesuaian dengan jumlah tetamu yang akan hadir ke majlis anda.

Jika majlis anda mahu dibuat di dewan, anda perlu menempah 9 atau 6 bulan lebih awal. Ini kerana, ramai pasangan pengantin lain yang akan melangsungkan perkahwinan mereka serentak dengan tarikh anda. Jadi, adalah lebih baik jika anda bertindak lebih awal jika tidak mahu terlepas. 

5. Sediakan Dokumen Penting Dengan Lengkap, Pastikan Jangan Tinggal

Source : Sirap Limau

Khas buat bakal pengantin lelaki, pastikan segala borang yang perlu disediakan ketika akad nikah lengkap. Bincang atau buat checklist  borang-borang yang diperlukan bersama pasangan anda. Berbincang juga dengan pasangan supaya ingatkan anda untuk menyediakan borang ini. Letakkan dalam satu fail khas untuk borang-borang penting menjelang hari pernikahan anda.

Pastikan semua borang lengkap tanpa ada satu pun yang tertinggal semasa hari kejadian. Suasana akan menjadi lebih serabut jika anda tertinggal salah satu borang, memandangkan anda sudah pun berdebar sebelum lafaz akad nikah. Anda juga boleh berlatih melafazkan akad nikah sehari sebelum majlis pernikahan anda, supaya proses lafaz nikah lancar. 

6. Edarkan Kad Jemputan Perkahwinan Anda Sebulan Lebih Awal

Source : Kad Kahwin @Moosh

Pastikan anda telah mengedarkan kad jemputan perkahwinan anda sebulan lebih awal dari majlis. Hal ini kerana, ada sesetengah tetamu perlu mengosongkan jadual mereka untuk hadir ke majlis anda. 

Anda juga boleh memberi kad kahwin digital kepada kenalan anda melalui media sosial seperti Whatsapp, Instagram dan Facebook. Pastikan juga di dalamnya mempunyai alamat yang lengkap supaya tetamu boleh mencari lokasi majlis anda melalui Waze dan Maps. 

7. Tetapkan Katering Mana Yang Bersesuaian Dengan Majlis Anda

Source : Pakej Perkahwinan Lengkap 

Pemilihan makanan untuk majlis perkahwinan adalah sangat penting dalam menjamu tetamu jemputan anda. Pemilihan pihak katering yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab untuk majlis adalah sangat digalakkan. Semestinya anda mahukan makanan dan minuman yang enak untuk disajikan kepada anda dan para tetamu yang hadir. 

Penting untuk membuat survey dahulu katering yang bersesuaian dengan majlis anda. Sebelum memilih katering, anda perlu membuat food testing terlebih dahulu dan barulah bersetuju mengambil servis mereka.  

8. Senaraikan Jumlah Tetamu Jemputan Yang Akan Hadir Ke Majlis Anda

Source : Wedpedia

Perkara ini hendaklah dimasukkan dalam checklist majlis perkahwinan anda. Jumlah tetamu yang akan hadir perlu dibincang bersama kedua ibu bapa pengantin supaya tetamu yang penting dapat datang ke majlis perkahwinan anda. 

Senaraikan  siap-siap senarai nama keluarga, rakan baik, rakan sepejabat yang ingin dijemput. Tidak lupa juga kepada jiran-jiran yang duduk di kawasan penempatan rumah anda. Anda boleh meminta bantuan ibu bapa senaraikan jumlah tetamu yang ingin dijemput kerana mereka lebih berpengalaman. Perlu diingatkan juga, jumlah jemputan tetamu haruslah selari dengan jumlah pek katering yang anda tempah. 

9. Jaga Berat Badan Sebelum Tiba Majlis Anda !

Source : Pinterest

Haa.. perkara penting macam ni selalu dilupakan oleh bakal pengantin kan? Perlu diingatkan kepada bakal pengantin supaya jaga badan anda sebelum tiba majlis. Kedua pengantin lelaki dan perempuan perlu tahu perkara ini supaya tidak menimbulkan keresahan apabila fitting baju kahwin nanti. 

Bayangkan anda telah pun berjumpa dengan pereka fesyen baju perkahwinan 3 bulan lalu dan menetapkan saiz yang sesuai untuk anda. Seminggu sebelum menjelang perkahwinan anda, badan anda naik dengan mendadak. Ini akan menimbulkan kegusaran kepada anda dan pereka fesyen untuk fitting balik baju. Makanlah dalam kuantiti yang seimbang sebelum majlis anda berlangsung.  Berkorban sikit untuk tampak cantik dan slim di majlis anda nanti takpa kan? 

10. Bersedia Dengan Persiapan Diri Setelah Mendirikan Rumah Tangga

Source : Blog Iman

Perkahwinan merupakan suatu ikatan menyatukan dua hati yang saling mencintai dan pada masa yang sama ingin membina keluarga yang bahagia. Persiapan diri ke alam perkahwinan amat penting kerana pelbagai aspek dalam menghadapi cabaran dalam berumah tangga. Sebagai bakal suami dan isteri, mereka akan mempunyai tanggungjawab dan peranan masing-masing untuk membina keluarga yang bahagia.

Sebagai bakal suami dan isteri, mereka akan mempunyai tanggungjawab dan peranan masing-masing untuk membina keluarga yang bahagia. Tanggungjawab utama akan lebih kepada lelaki untuk memimpin keluarga. Seterusnya bagi perempuan pula, mereka akan menjadi tulang belakang kepada keluarga yang akan dibina. Oleh itu, bakal pengantin boleh membaca artikel atau membeli buku panduan untuk membina rumah tangga yang bahagia.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment