Ad image

Top 10 Idea Buah Tangan Berkunjung Ke Rumah Bakal Mertua

Alis Hanna
By Alis Hanna 193 Views 6 Min Read
6 Min Read

Pemberian buah tangan sewaktu berkunjung ke rumah bakal mertua adalah suatu tradisi lama yang telah lama diguna pakai sejak zaman dahulu lagi. Buah tangan yang diberi tidak hanya menunjukkan rasa terima kasih dan penghormatan kepada tuan rumah. Pemberian ini boleh juga menjadi cara yang baik untuk memulai percakapan atau mempererat hubungan keluarga kedua pihak sebelum berkahwin. Berikut merupakan idea buah tangan sewaktu berkunjung ke rumah bakal mertua. 

Buah tangan boleh diberi dengan barangan yang simple namun cukup bermakna kepada bakal mertua anda. Pikat hati mak mertua dengan idea memberi buah tangan bukan sahaja menjadikan anda selesa bila berkomunikasi dengan mereka, tetapi anda juga bakal jadi menantu kesayangan. Anda juga bakal dipuji atau dijadikan topik mak mertua bersama kawan-kawan mereka ketika bersembang. Kali ini MBRIDE akan memberikan kepada anda idea-idea buah tangan sewaktu berkunjung ke rumah bakal mertua. 

Buah-Buahan

Buah-buahan adalah buah tangan yang paling simple untuk dibawa semasa berkunjung ke rumah bakal mertua anda. Malahan, ia juga senang untuk dimakan. Anda perlu mencari buah-buahan yang segar dan sihat untuk mereka. Gunakan kemahiran anda untuk mencari buah-buahan yang segar untuk bakal mentua anda. Antara buah yang digalakkan untuk diberi pada keluarga bakal mentua adalah epal, anggur, buah limau, belimbing jambu, kiwi, pisang dan mangga. 

Kek Buah

- Advertisement -
Source : https://shp.ee/97caitz

Pasti ramai yang tau keenakan dan kelembutan kek buah ini yang menjadi favourite kebanyakan orang tua. Kek buah amat sesuai dimakan kerana ia dimasak dengan menggunakan bahan-bahan seperti buah kering yang boleh dibeli di pasaraya berdekatan. Tidak salah jika tunjukkan sekali skill baking anda. Atau nak lebih mudah, beli sahaja di kedai kek berhampiran anda. 

Puding Roti Dan Kuah Kastard

Source : https://images.app.goo.gl/E9tTMfb6NuaWnY8Z7

Gabungan puding roti bersama kuah kastard yang manis pasti menambat selera bakal mentua anda. Pencuci mulut moden ini sesuai untuk dibawa oleh anda untuk makan petang atau sebagai desert selepas waktu makan. Pasti bakal mertua anda akan memuji kesedapan puding roti ini. 

Brownies

Source : https://images.app.goo.gl/tRGbuMbsxxoR9pRA6

Idea buah tangan sewaktu berkunjung ke rumah bakal mentua ialah brownies. Gabungan coklat brownies yang rangup di luar dan lembut di dalam pasti dapat memikat selera keluarga bakal mentua anda. Pastikan jika anda ingin membeli di kedai-kedai yang membuat brownies ini adalah berkualiti. Pilih brownies yang segar dan bari dimasak oleh baker. Jika anda ibgin membuat brownies sendiri, itu adalah lebih baik kerana brownies tersebut merupakan hasil air tangan anda. 

Kek Batik Indulgence

Source : https://images.app.goo.gl/EcdmCqwiDuRJRzhT8

Siapa sahaja yang tidak suka kepada kek batik ini? Tidak kira golongan kanak-kanak, muda dan orang tua pasti akan suka kek batik ini. Gabungan biskut marie dan coklat menjadikan kek batik ini menjadi desert yang popular pada masa kini. Lapisan atas coklat indulgence memberikan rasa yang seimbang pada kek batik ini. 

Karipap

Source : https://images.app.goo.gl/iNHgsvNe3UWxd3fXA

Kuih tradisional sejak zaman dahulu kala wajar dibawa kepada bakal mertua anda sewaktu berkunjung ke rumah mereka. Lagi-lagi bakal mertua anda merupakan orang lama yang sudah biasa dengan kuih tradisional ini. Karipap merupakan pastry masyarakat Melayu yang disalut dengan inti kari kentang atau sambal sardin pasti akan membangkitkan selera si pemakan. 

- Advertisement -

Kuih Ketayap

Source : https://images.app.goo.gl/rHJXiD6RPMtgKBFS7

Kuah ketayap juga merupakan kuih tradisional yang merupakan kuih terbaik untuk dibawa ke rumah bakal mentua anda. Ketayap amat mudah dibuat dengan hanya membuat intinya dan membalutnya menggunakan tepung yang dicampur dengan pewarna hijau. Inti kelapa manis yang digabung dengan gula melaka dan daun pandan membangkitkan selera si penjamu. Ini merupakan buah tangan yang ringan dan sesuai dimakan sewaktu makan petang bersama secawan Teh O atau kopi panas. 

Sarang Burung

Source : https://images.app.goo.gl/A8HpuMk31NqUwKEa8

Khas untuk masyarakat Cina, anda boleh berkunjung ke rumah bakal mentua anda dengan membawa sarang burung yang telah dipack di dalam bekas. Anda boleh sahaja membelinya di kedai-kedai farmasi berhampiran atau di kedai ubat-ubatan. Pastikan anda membeli sarang burung yang dapat menjamin kesihatan mereka. Tidak perlu membelinya dengan kuantiti yang terlalu banyak. Cukup sahaja sebagai buah tngan sewaktu berkunjung ke rumah mereka. 

Lauk Masakan Anda

Source : https://images.app.goo.gl/HsVc3cdiaUPc2R1n6

Ini adalah buah tangan yang terbaik sekali. Serlahkan kemahiran memasak anda kepada bakal mentua. Anda boleh menanyakan kepada bakal pasangan anda apakah lauk kegemaran bakal mentua anda. Masaklah dengan penuh ikhlas dan penuh kelembutan, pasti makanan yang anda masak menjadi. Jika tidak pandai memasak, search sahaja di google apakah menu yang ingin dimasak. Pasti akan keluar. Mana tahu bakal mentua anda  akan memuji kesedapan air tangan bakal menantu. 

- Advertisement -

Biskut 

Source : https://images.app.goo.gl/5DGSZMoBmBLCoHEd7

Biskut merupakan buah tangan simple dan mudah juga untuk dibawa sewaktu berkunjung ke rumah bakal mertua. Anda boleh membeli atau membuat sendiri biskut kegemaran bakal mentua anda. Pastikan anda memilih ingredients yang betul untuk beri kepada bakal mentua anda. Jangan terlepas pandang pula. Hal ini disebabkan ada sesetengah golongan tua yang tidak boleh memakan kacang disebabkan oleh penyakit gout. Selidik terlebih dahulu sebelum memberi buah tangan kepada bakal mentua. 

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment