Ad image

Top 10 Hadiah Sesuai Untuk Pengantin Baru

Alis Hanna
By Alis Hanna 376 Views 5 Min Read
5 Min Read

Jika ada kenalan rapat anda yang bakal berkahwin, sudah tentu anda ingin dapatkan mereka hadiah. Memberi hadiah sempena hari perkahwinan kepada pengantin baru merupakan suatu pemberian yang bermakna untuk mereka. Pemberian ini juga sebagai ucapan tahniah kepada pengantin baru yang bakal membina rumah tangga. Berikut merupakan hadiah sesuai untuk pengantin baru. 

Source : Pinterest

Cadangan untuk menghadiahkan kepada pasangan pengantin terkadang agak sukar kerana kita tidak tahu apakah kesukaan dan kegemaran salah seorang daripada mereka. Namun, hadiah yang berguna dan memberi manfaat kepada bakal pengantin mampu menjimatkan kos perbelanjaan mereka. Ayuh, kali ini MBRIDE akan mengupas top 10 hadiah sesuai untuk pengantin baru. Catat okay !

Set Pinggan Mangkuk

Source : Shopee

Hadiah yang lazim diberikan kepada pengantin adalah pinggan mangkuk. Kebiasaannya setiap pasangan baru berkahwin akan pindah ke rumah baru. Hadiah pinggan mangkuk sangat sesuai dan diperlukan untuk mereka bagi menjimatkan kos dalam menempuh alam baru.

Set Cadar Bilik Tidur

Source : My House

Set cadar juga berguna buat setiap pengantin. Tambahan pula banyak set cadar yang menarik dan cantik dijual dengan harga yang murah dan berbaloi. Antara set cadar yang sesuai adalah cadar yang mempunyai ropol-ropol, sesuai untuk pengantin. Memang memukau setiap mata memandang.

- Advertisement -

Buku Resepi Masakan

Source : Shopee

Jika mahu pikat suami, kenalah pikat selera dia terlebih dahulu ! Setelah menjadi isteri kepada suami, pasti sang isteri ada niat mahu masakkan menu makanan kegemaran suami mereka. Anda boleh hadiahkan kepada mereka buku resepi masakan sebagai panduan memasak kepada si isteri. Pasti mereka akan menghargai pemberian anda. 

Seterika

Source : KliknClean

Seterika merupakan antara barang elektrik yang perlu ada di setiap rumah. Setiap kali ingin ke kerja atau ke majlis yang ramai, pasti seterika ini dicari oleh si penggosok baju. Kerana inginkan baju yang kemas dan licin, seterika adalah barang elektrik yang perlu ada di rumah. Pengantin pasti akan menghargai pemberian anda dan dapat menjimatkan kos mereka dari membeli seterika yang baru untuk kegunaan mereka.

Set Tuala Mandi

Source : Shopee

Set tuala mandi merupakan suatu idea pilihan hadiah yang bijak kerana boleh digunakan dalam kehidupan harian si pengantin. Kita boleh menempah set tuala mandi bersulam nama pasangan pengantin tersebut. Selain nama, anda juga boleh menambah perkataan romantik seperti “Husband & Wife” dan “His & Hers” bagi menampakkan lagi kemesraan si pengantin baru. Terdapat pelbagai medium seperti di sosial media yang menawarkan perkhidmatan menghias set tuala mandi di Instagram yang anda boleh tempah.

Jam Dinding

Source : Bizniz.id

Jam diperlukan dirumah untuk melihat masa dan juga sebagai hiasan tambahan. Tak rugi sebenarnya bagi hadiah perkahwinan jam dinding sebab banyak lagi bilik yang perlukan masih kosong tiada hiasan. Jam dinding juga diberi bagi memudahkan si penerima melihat waktu dan pasti mereka kan menghargai pemberian anda. Selain harganya yang rumah dan mampu dibeli di kedai serbaneka seperti di DIY dan lain-lain, ia juga mampu menjimatkan bajet anda.  

Set Perkakas Dapur

Source : BP Guide

Set perkakas dapur seperti senduk, sudip, pisau, kuali, gunting dan lain-lain boleh diberi kepada pengantin. Ini dapat memudahkan mereka daripada membeli barangan set perkakas dapur yang baru dan menjimatkan bajet mereka. Seperti yang kita ketahui, jika berpindah ke rumah baharu pasti akan memakan kos yang banyak. Tidak salah jika anda mahu membantu mereka dari segi memberikan perkakas dapur sebagai barang tambahan kepada mereka. 

- Advertisement -

Mesin Blender

Source : Jaya Agung Mesin

Nak blender cili, serai, kunyit mestilah perlukan mesin pengisar atau blener bukan? Selain dari periuk nasi, blender atau mesin pengisar juga selalu dijadikan pilihan hadiah. Blender bukan sahaja berfungsi untuk mengisar bahan-bahan asas dalam masakan tetapi juga digunakan untuk membuat jus. Dengan menghadiahkan blender sudah pasti akan memudahkan lagi kerja-kerja memasak si isteri di dapur.

Telekung

Source : Galeri Adden

Anda juga boleh menghadiahkan barangan ‘islamik” seperti sejadah dan telekung. Hadiah ini pasti menjadi hadiah bermakna buat pasangan pengantin serta menambah koleksi peribadi mereka.

Hiasan Ayat Al-Quran

Source : Pinterest

Bagi menambahkan lagi koleksi barang hiasan mereka, anda boleh memberi hiasan dinding ayat suci al-quran atau surah pilihan. Bukan sahaja untuk menambah koleksi hiasan mereka di dalam bilik tidur mereka, tetapi juga bermanfaat untuk mereka yang bakal berpindah ke rumah baharu. Sudah tentunya mereka akan berterima kasih kepada anda dengan pemberian ini.

- Advertisement -
TAGGED:
Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment