Cara Menghadiri Majlis Perkahwinan India Malaysia

MBride
By MBride 1.4k Views 8 Min Read
8 Min Read

Perkahwinan India bukan sekadar acara sehari biasa, tetapi majlis selama 7 hari. Mereka penuh dengan pilihan ritual, tradisi yang warna, banyak pilihan makanan yang enak, muzik dan tarian.

Jelas sekali, anda perlu banyak masa, jika anda dapat jemputan.

Jika ini kali pertama anda hadir ke majlis kahwin India, ada dari anda mungkin terharu dengan upacara dan upacara yang banyak.

Tetapi, jangan panik kerana sebenarnya majlis India agak mudah untuk diikuti.

Secara umumnya, ada banyak jenis kaum India seperti Punjabi, Malayalee, Telugu, Brahmin, dan banyak lagi, tetapi artikel ini terutamanya merangkumi perkahwinan Tamil, yang merupakan kumpulan India terbesar yang terdapat di Malaysia.

- Advertisement -

Walaupun upacara dan upacara mungkin berbeza antara satu sama lain, tetapi kebanyakannya agak mudah untuk diikuti.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum menghadiri perkahwinan India:

Majlis

Perkahwinan tradisional India berlangsung selama purata tiga hari. Dua hari pertama, yang juga dikenali sebagai upacara pra-perkahwinan, terdiri daripada upacara penyambutan dan penyucian dan masing-masing akan diadakan di rumah pasangan pengantin.

Majlis itu menyaksikan pasangan pengantin dihiasi dengan kunyit untuk membersihkan kulit mereka. Upacara ini biasanya dilakukan oleh ibu saudara dan bapa saudara pengantin perempuan dan pengantin lelaki, dan seperti mana-mana majlis India yang lain, bersedia untuk menari mengikut muzik yang baik dan diberi makan dengan banyak makanan yang lazat.

Pra Perkahwinan

Semasa majlis pra-perkahwinan, beberapa pengantin perempuan juga akan memilih untuk mengadakan majlis mehendi mereka.

- Advertisement -

Acara ini pada asasnya apabila pengantin perempuan dan rakan-rakan wanitanya dan ahli keluarga mempunyai corak inai yang rumit dilukis di tangan dan kaki mereka.

Ini adalah urusan yang agak mudah untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja, termasuk yang pertama kali. Lazimnya, upacara pra-perkahwinan adalah acara intim yang dihadiri oleh saudara terdekat dan rakan-rakan pengantin lelaki dan perempuan.

Jadi, semak dengan mereka untuk mengetahui sama ada anda dijemput ke acara itu.

- Advertisement -

Hari ketiga adalah perkahwinan sebenar yang biasanya berlangsung di kuil.

Bacaan Veda

Dirasmikan oleh seorang paderi Hindu, upacara perkahwinan itu melibatkan satu siri ritual. Berdasarkan Veda (teks suci tertua agama Hindu) dan akan berlangsung selama kira-kira dua jam.

Upacara tradisional itu akan merangkumi Ganesha Pooja (upacara keagamaan), berkat daripada ibu bapa dan tetamu pasangan itu. Pasangan diarah berjalan mengelilingi api suci sebanyak tiga kali.

Ganesha Pooja

Tetamu juga akan melihat ahli keluarga pasangan itu, kedua-duanya serta-merta dan lanjutan, terlibat dengan tugas. Sepreti menyambut tetamu, memecahkan kelapa (upacara upacara bertuah). Dan berjalan di sekitar kuil meminta tetamu lain untuk memberkati dulang yang dipanggil thali. Iaitu kalung emas yang akan diikat oleh pengantin lelaki pada pengantin perempuan melambangkan dia telah berkahwin dengannya.

Dalam erti kata lain, thali itu bersamaan dengan cincin perkahwinan.

Walaupun perkahwinan sebenar sudah berakhir, kebanyakan pasangan hari ini akan mengadakan resepsi perkahwinan pada waktu malam.

Acara seperti gala ini biasanya berlaku pada hari perkahwinan itu sendiri atau pada hari atau minggu berikutnya. Bergantung pada pilihan pasangan.

Memandangkan majlis perkahwinan diadakan di kuil bersama keluarga terdekat dan rakan-rakan, kebanyakan tetamu biasanya dijemput untuk resepsi perkahwinan.

Lazimnya diadakan di dewan komuniti, kelab desa atau bilik tarian hotel. Majlis perkahwinan India menyaksikan orang ramai hadir dengan pakaian tradisional mereka yang meriah, menjamu selera dengan pelbagai hidangan India. Bergaul dengan rakan tetamu dan menari sepuas hati.

Secara keseluruhannya, ini adalah malam untuk melepaskan diri dan menikmati diri anda sepenuhnya!

Apa yang patut saya pakai?

Tidak ada pertikaian bahawa perkahwinan India adalah acara yang berwarna-warni dan meriah. Semua orang dilihat memakai pakaian yang cerah jadi anda tidak perlu ragu untuk datang. Dengan memakai pakaian terindah anda dan barang kemas yang memukau.

Jika anda tidak memiliki pakaian tradisional, maka ini mungkin masa terbaik untuk mendapatkannya. Kerana ia adalah kesempatan terbaik untuk menerima keluarga / etnik baharu.

Apabila bercakap mengenai wanita, kebanyakan mereka akan memakai saree yang berhias, lehanga cholis, salwar kameez atau sut bergaya.

Pilihan Warna

Pelbagai pilihan warna yang boleh dipilih. Tetapi seseorang harus menahan diri daripada memakai putih atau hitam kerana ia menandakan kematian dan perkabungan.

Walau bagaimanapun, pakaian dengan motif putih atau hitam boleh diterima. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak memakai pakaian yang terlalu bersulam atau banyak dihiasi, kerana ia ditujukan terutamanya untuk pengantin perempuan.

Bukan idea yang baik untuk menenggelamkan pengantin perempuan pada hari istimewanya.

Jika anda seorang lelaki yang sedang membaca ini. Maka kami akan mencadangkan agar anda menggunakan jippa tradisional, kurta-pyajama, sherwani, atau sut formal atau tuxedo.

Sama seperti wanita, perkahwinan India juga merupakan tempat terbaik untuk lelaki menguji keberanian mereka dalam soal warna. Jadi jangan halang diri anda daripada bereksperimen dengan warna terang.

Paling bagus adalah lebih cerah, maka lebih baik. Yang bermaksud jangan takut untuk memakai bahagian atas kuning atau oren yang terang.

Siapa yang patut saya bawa?

Rujuk kad jemputan anda. Ia biasanya tertulis di atasnya acara yang mana anda dijemput (perkahwinan kuil atau resepsi perkahwinan). Serta siapa lagi yang dijemput ke majlis perkahwinan itu.

Jika kad tersebut hanya menyatakan nama anda, maka dapat difahami bahawa anda dijangka menghadiri majlis itu sahaja. Tetapi, jika anda ingin membawa pasangan, maka pastikan anda menjelaskannya dengan orang yang memberi anda jemputan.

Selain itu, adalah penting untuk mengambil perhatian tarikh akhir RSVP dan memberi jawapan kepada hos dalam tempoh masa. Ini penting kerana ia akan menjadikan kelancaran jadual pasangan pengantin lebih mudah apabila ia berkaitan dengan peruntukan tempat duduk.

Ini amat penting untuk majlis resepsi perkahwinan yang berlangsung di bilik tarian hotel.

Apa yang patut saya hadiahkan?

Sama seperti majlis Melayu dan Cina, tetamu juga dijangka membawa hadiah wang untuk majlis kaum India. Wang itu disimpan di dalam sampul surat yang tertera nama tetamu.

Hadiah itu sama ada boleh diserahkan kepada ibu bapa pengantin perempuan atau pengantin lelaki, bergantung pada pihak mana anda berada. Tetapi dalam beberapa kes, “pengumpul hadiah” yang ditetapkan boleh dilihat berdiri dengan beg berhampiran pasangan itu.

Oleh itu, lebih baik berjalan ke arah pasangan itu, mengucapkan tahniah kepada mereka. Juga bergambar di hadapan kamera, dan menyerahkan sampul surat kepada mereka. Ia adalah aliran standard yang diikuti oleh semua orang dalam perkahwinan India.

Angka Satu

Bagi jumlahnya, ia berbeza-beza bergantung pada hubungan anda dengan pasangan. Dalam budaya India, kebanyakan orang akan memberikan jumlah yang berakhir dengan satu angka, seperti RM51, RM101, dan sebagainya.

Tidak ada sebab kukuh mengapa orang berbuat demikian, tetapi dikatakan bahawa nombor satu dianggap bertuah. Sesetengah orang juga melihatnya sebagai satu rahmat dengan tidak membiarkan wang itu berhenti. Dengan apa yang dihadiahkan oleh orang itu tetapi bertambah.

Ini pada asasnya bermakna kerana ‘0’ menandakan berakhir manakala ‘1’ menandakan permulaan. Memberi RM51 atau RM101 bermakna wang akan terus berkembang untuk pasangan yang baru berkahwin.

Secara ringkasnya, m India adalah pengalaman yang menyeronokkan. Jadi, jangan terlalu risau tentang apa yang betul dan apa yang tidak. Ingatlah untuk mengikuti peraturan mudah ini dan bersikap sopan, dan anda merasai pengalaman yang menakjubkan.

Share This Article
By MBride
Follow:
Mbride WeddingMate offers wedding ideas, wedding package, deals, venue and many more to help inspire and prepare for your dream wedding day!
1 Comment