Ad image

10 Tips Kekalkan Hubungan Hingga Ke Jinjang Pelamin

Alis Hanna
By Alis Hanna 84 Views 10 Min Read
10 Min Read

Memang lumrah kehidupan manusia hidup berpasangan antara lelaki dan perempuan. Dalam hubungan percintaan ini, memang banyak dugaan yang perlu ditempuh oleh pasangan kekasih tersebut bagi Kekalkan Hubungan Hingga ke jinjang pelamin. Terkadang ada saja perkara yang membuatkan kita semakin menjauh dengan pasangan. Malahan ada juga pasangan yang mudah tawar hati akibat salah faham di dalam sesebuah perhubungan. 

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Cosmopolitan Magazine

Tidak dinafikan memang agak sukar untuk mengekalkan sesebuah perhubungan. Namun ada juga pasangan yang bercinta berjaya membina hubungan mereka hingga ke alam perkahwinan. Di sini, MBRIDE akan mengupas 10 tips kekalkan hubungan hingga ke alam perkahwinan. Teruskan membaca jika anda sedang hangat bercinta dan ingin Kekalkan Hubungan Hingga ke pelamin.

- Advertisement -

Fokus Kepada Komunikasi

Source : Kompas Lifestyle

Communication Is The Key ! Menjalani hubungan bersama pasangan perlulah saling berkomunikasi antara satu sama lain. Jika anda mempunyai sebarang permasalahan atau ketidakpuasan hati terhadap pasangan anda, sila berkomunikasi. Jangan pernah memendam perasaan dan menyalahkan pasangan anda yang tidak tahu hujung pangkal akibat masalah anda. Jika anda tidak dapat mengubah sikap anda, perkahwinan anda mungkin akan goyah.

Anda akan lebih tenang jika meluahkan ketidakpuasan hati tentang apa yang anda pendam. Dan itu akan membuatkan pasangan anda tahu masalah anda dan akan cuba perbaiki kekurangan mereka. 

2. Fokus Membuat Perkara Yang Disukai Pasangan

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Pinterest

- Advertisement -

Jika anda mahu kekalkan hubungan hingga ke alam perkahwinan, semestinya anda perlu membuat perkara yang disukai oleh pasangan anda. Lihat perkara apa yang boleh membuatkan pasangan anda gembira dan ketawa. Jangan pula buat perkara yang dia tak suka. Haaa..nanti mendapat ! Beringat sebelum kena. 

Perkara yang disukai oleh pasangan bergantung pada cara layanan anda kepada mereka. Tidak semestinya anda perlu membawa ke hotel mewah atau percutian ke luar negara untuk tunjukkan rasa sayang anda. Cukup dengan membawa mereka ke restoran kegemaran kamu berdua dan berborak mengenai masa depan kalian. Ingat ! Perkahwinan yang seronok ialah perkahwinan yang banyak mencipta memori bersama. Ini adalah sala satu cara Kekalkan Hubungan Hingga ke jinjang pelamin.

- Advertisement -

3. Fokus Dalam Menggunakan Bahasa Yang Sopan

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Fimela

Menggunakan bahasa yang sopan amat penting dalam kehidupan kita apabila berbicara dengan komuniti mahupun dengan pasangan anda. Adab percakapan kepada pasangan perlu dijaga sebelum menuju ke alam perkahwinan. Jika percakapan anda sebelum berkahwin kurang sopan dan mampu membuatkan pasangan anda kecil hati akan membuatkan mereka tidak selesa dengan anda. 

Bahasa mencerminkan juga sifat peribadi anda. Gunakan bahasa yang lembut dan jika anda mempunyai masalah berbincang bersama ‘si dia’. Elakkan dari menggunakan bahasa yang kurang sopan ketika berkomunikasi bersama pasangan anda.

3. Fokus Untuk Menjadi Penasihat Yang Baik

Source : Popbela.com

Anda sudah pun mengenali pasangan dengan lebih mendalam dan sudah bersedia masuk ke fasa perkahwinan. Tidak salah untuk memberi sebarang nasihat kepada mereka. Jika pasangan anda meminta pendapat dan nasihat daripada anda, anda perlu menasihatinya dengan cara yang betul. Elakkan menasihati pasangan anda dengan perkara yang tidak baik kerana itu bukanlah cara untuk Kekalkan Hubungan Hingga ke jinjang pelamin. 

Bersiap sedia untuk mendengar keluhan darinya dan berilah sokongan sepenuhnya kepada mereka. Jika mereka melakukan kesilapan semasa membuat sebarang keputusan, nasihatilah mereka dengan perkara yang betul dan sepatunya. 

4. Fokus Dalam Cara Memujuk

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Pesona Pengantin

Pasangan yang bercinta dan merajuk memang tidak dapat dipisahkan. Lebih-lebih lagi kepada wanita. Ada saja perkara yang menimbulkan ketidakpuasan dalam hati mereka. Tetapi ada juga sekali sekala lelaki juga turut merajuk. Dalam suatu perhubungan, perlulah ada sikap toleransi antara satu sama lain. Memujuk juga satu kaedah Kekalkan Hubungan Hingga ke jinjang pelamin yang akan menambah kasih sayang jika kena dengan caranya. Perkahwinan yang matang mampu mengawal egois pasangan.

Jika pasangan yang tidak dipujuk akan berasa diri mereka tidak dipedulikan atau tidak lagi disayangi oleh ‘si dia’. Elakkan daripada tidak memujuk pasangan anda kerana ini boleh menjejaskan sesuatu perhubungan. Ikuti idea-idea untuk memujuk pasangan dengan betul di carian google. 

6. Fokus Supaya Percaya Antara Satu Sama Lain

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Pinterest

Kepercayaan adalah salah satu aspek penting dalam sesuatu hubungan dan ke alam perkahwinan. Ketika anda dan pasangan sudah saling percaya, akan timbul rasa aman, nyaman, dan berbagai nilai positif yang lain. Beri pasangan ruang untuk bersosial dengan rakan-rakannya dan jangan cuba untuk mengonkong pasangan anda. Pasangan akan lebih bersifat bosan dan tidak selesa dengan diri anda. 

Jika anda fikir pasangan anda itu sayang atau cintakan anda, sudah pasti dia akan menjaga hatinya untuk anda. Anda tidak perlu risau akan semua itu. Pasangan yang mempunyai kepercayaan antara satu sama lain akan memudahkan urusan kalian untuk menuju ke arah perhubungan yang lebih serius. Hal ini kerana, masing-masing mempunyai kepercayaan yang kukuh di dalam diri. 

7. Fokus Untuk Belajar Memaafkan dan Minta Maaf Pada Pasangan

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Beauty Journal

Setiap manusia tidak lari dari melakukan salah, begitu juga dengan anda dan pasangan. Meskipun meminta maaf itu satu perkara yang mudah, ada setengah pasangan yang enggan atau ego untuk meminta maaf. Ucapan maaf sedikit banyak mampu legakan hati anda dan pasangan bukan? Ucapan maaf dari kedua pasangan juga mampu elak konflik yang berterusan. ini juga penting bukan jika anda sudah berada di alam perkahwinan nanti.

Jika anda yang melakukan kesalahan, tiada alasan untuk anda meminta maaf. Dan jika sebaliknya pasangan anda yang melakukan kesalahan, dan ‘si dia’ pun telah meminta maaf, maafkanlah saja. Ingat, segala masalah yang berlaku adalah anda dan pasangan vs masalah. Bukannya anda vs pasangan. Elakkan dari bersikap egois yang menggunung. Kelak anda yang akan menyesal di kemudian hari.

8. Fokus Untuk Hormati Orang Tua

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Penggerak Daily 

Masih ramai masyarakat yang belum sedar akan kepentingan menghormati orang yang lebih tua. Dalam agama juga ada menyatakan kita wajib menghormati orang tua dan melayan mereka dengan lemah lembut. Sebelum menuju ke alam perkahwinan, anda dan pasangan perlulah saling hormat menghormati keluarga kedua belah pihak. Lebih-lebih lagi kepada ibu bapa serta nenek dan datuk mereka. Ini kerana, mereka akan menilai sikap peribadi anda untuk dijadikan sebahagian dari ahli keluarga mereka. 

Adab kepada orang yang lebih tua perlu dipupuk sebelum berkahwin lagi. Seorang anak harus menjaga kedua orang ibu bapa mereka agar pandangannya teduh dan patuh pada orang tua. Orang tua merupakan orang yang paling penting di hidup pasangan kita, maka kita harus memandang mereka dengan penuh kasih sayang dan rasa hormat sebelum meneruskan perkahwinan bersama pasangan.

9. Fokus Dalam Bersabar

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Fimela

Sebaik sahaja anda berkahwin, Kekalkan Hubungan anda tidak lagi mempunyai hak dan tanggungjawab tertentu seperti sebelumnya, semasa anda dan pasangan sama-sama bujang. Dari sebelum berkahwin anda perlu mempunyai sifat sabar yang tinggi di dalam diri. Hal ini kerana, pelbagai rintangan dan konflik yang akan hadapi untuk menuju ke alam perkahwinan. Jika anda mempunyai sikap sabar sejak sebelum berkahwin lagi, anda akan lebih bersedia untuk menghadapi cabaran rumah tangga juga. 

Khas untuk lelaki, sebagai bakal ketua keluarga anda perlu mempunyai sifat sabar yang tinggi dalam menguruskan rumah tangga yang akan dibina. Anda perlu bersikap rasional dan profesional dalam menghadapi pelbagai konflik yang akan mendatang. Oleh sebab itu, anda perlu melatih diri untuk bersabar sejak sebelum menuju ke alam perkahwinan lagi.

10. Memberi Ruang Ketika ‘Si Dia’ Perlukan Me Time

Kekalkan Hubungan Hingga

Source : Fimela

Personal space ataupun memberi juga cara Kekalkan Hubungan dan ruang secara peribadi selalu disalah erti oleh kebanyakan masyarakat. Personal space hanyalah suatu batasan peribadi yang tidak boleh diganggu oleh mana-mana pihak supaya seseorang itu mampu berfikir dengan tenang terhadap masalah yang dihadapi. Anda tidak perlu risau jika pasangan meminta ruang atau me time untuk dirinya. 

Mungkin ‘si dia’ sedang berusaha untuk healing daripada masalah yang dihadapinya. Memberi ruang peribadi kepada pasangan yang memerlukan adalah sangat penting demi kelangsungan hubungan kalian. Berikan masa untuk pasangan anda berfikir dan menenangkan dirinya. Sudah pasti akan bersedia menuju ke alam perkahwinan.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment