Top 7 Pereka Fesyen Busana Kahwin Yang Popular

Alis Hanna
By Alis Hanna 7.7k Views 7 Min Read
7 Min Read

Sebagai bakal pengantin terutama wanita, majlis perkahwinan yang diidamkan haruslah sempurna tanpa cacat cela. Salah satu perkara yang dapat memuaskan hati mereka apabila dapat menyarungkan busana pengantin yang cantik yang dapat memukau tetamu yang hadir ke majlis mereka. Lebih-lebih lagi dengan menggayakan busana yang dibuat oleh pereka fesyen terkenal dan popular.

pereka fesyen

Source : Rizman Ruzaini

Pasti keyakinan anda akan memuncak apabila berjalan ke pelamin dengan mata tetamu yang melirik kepada anda. Teruskan membaca jika anda mahu tahu Top 7 pereka fesyen busana kahwin yang popular.

- Advertisement -

1. Pereka Fesyen Jovian Mandagie

Siapa tidak kenal si empunya badan yang memiliki hasil tangan yang kreatif sebagai pereka fesyen busana kahwin yang digemari ramai. Jovian mempunyai design yang tersendiri untuk menjadikan seseorang bakal pengantin itu gah dengan busana yang akan disarungkan pada majlis perkahwinan mereka. 

pereka fesyen

Source : jmandagie

Source : Jovian Mandagie Bridal

Link : Jovian Mandagie Couture/Bridal

Phone : 03-5524 1686

- Advertisement -

Email : inquiries@jovianmandagie.com

Facebook : Jovian Mandagie 

Instagram : jmandagie

- Advertisement -

Address : No 39, Jalan Plumbum P 7/P, Seksyen 7 40000 Shah Alam Selangor.

2. Pereka Fesyen Alia Bastamam

Pakaian mewah dengan design yang kontemporari luxe dan reka bentuk pakaian wanita yang terletak di butik Alia Bastamam. Busananya diilhamkan kepada ciri kewanitaan dengan gaya glamor dan kemegahan wanita bandar dalam penghasilannya sebagai pereka fesyen busana pengantin.

Alia Bastamam Atelier & Alia Bastamam Bridal menawarkan reka bentuk bespoke yang dibuat dengan mutu kerja artisanal yang halus yang dilakukan oleh setiap perincian yang teliti. 

Source : Prestige

Source : Bridal Alia Bastamam

Link : ALIA BASTAMAM | fashion designer | Kuala Lumpur

Phone : 012-6233243

Email : contact@aliabastamam.com.

Facebook : Alia Bastamam

Instagram : aliabastamamkl

Address : No 14, Jalan Chempenai, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia. 

3. Pereka Fesyen Rico Rinaldi

Tidak kurang hebat juga kepada anak kelahiran Indonesia dan membesar di Malaysia ini sebagai pereka fesyen busana pengantin yang indah dan mempesonakan. Perincian yang dibuat oleh hasil tangan Rico Rinaldi menambat hati bakal pengantin. 

Busana yang direka oleh Rico Rinaldi kepada artis terkenal Mira Filzah mendapat banyak pujian dan sambutan apabila Mira mengenakan busana serba biru cair bertemakan dalam taman di majlis perkahwinannya. 

Source : thericorinaldi

Source : Blog Wani Sukarno

Link : WEDDING – Rico Rinaldi

Phone : 019-474 3035

Email : hello@ricorinaldi.com

Facebook : Rico Rinaldi

Instagram : ricorinaldi

Address :N-1-10 Plaza Damas, 60 (Ground Floor),Jalan Sri Hartamas,
50480, Kuala Lumpur.

4. Pereka Fesyen Hatta Dolmat

Hatta Dolmat merupakan satu daripada pereka fesyen busana pengantin muda yang mempunyai designnya yang tersendiri serta diminati ramai wanita. Beliau juga membuat koleksi bridal khas kepada bakal pengantin yang berminat dengan hasil rekaannya. 

menggunakan perincian fabrik yang berstruktur dan cetakan neo untuk menampilkan teksturnya telah digunakan. Kelopok bunga juga diselitkan dalam elemen pembuatan busana pengantin yang menjadi penyeri kepada hasil karyanya. Setiap hasil karyanya, mempunyai ciri-ciri yang tersendiri yang menyentuh aura koleksi antarabangsa. 

Source : hattadolmat

Source : Pinterest

Link : –

Phone : 013-622 0201

Email : hattadolmatdesign@gmail.com

Facebook : Hatta Dolmat

Instagram : hattadolmatofficial

Address :A-17-2, Vista Amani, Jalan Tasik Permaisuri, Bandar Tasik Permaisuri Cheras, 56000, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan 56000 Kuala Lumpur Federal Territory of Kuala Lumpur.

5. Pereka Fesyen Nurita Harith

Penggunaan siluet menarik minat Nurita Harith dalam membezakan dan mentakrifkan gayanya sendiri sebagai pereka fesyen busana pengantin. Persembahan peragaan pakaian pertamanya untuk KLFW 2006 membawa kepada visi kreatifnya untuk lapisan dan penggunaan warna coklat berstruktur nada emas. Reka bentuknya hasil tangannya terdiri daripada lapisan lembut dan beralun. 

Koleksi busana pengantinnya sangat unik dan elegan dibuat untuk pengantin moden yang mencari sesuatu yang berbeza. Beliau suka bagaimana dia berinovasi pada ciri khas gaun, reka bentuk peplum dan design yang lain. Jenama baru NH oleh Nurita Harith lebih santai, bergaya dan berpatutan.

Source : nh by Nurita Harith

Source : nh by Nurita Harith Bridal

Link : NURITA HARITH™ Collections

Phone : 03-22824387

Email : contact@nuritahrith.com

Facebook : Nurita Harith

Instagram : nhbynuritaharith

Address :No 31A, Telawi 3, Bangsar Baru,59100 Kuala Lumpur.

6. Pereka Fesyen Radzuan Radziwill

Radzuan Radziwill merupakan pereka fesyen gaun pengantin Malaysia yang cukup terkenal kerana mampu mencipta gabungan baju antara dua benua. Gabungan couture tradisional Malaysia dan Asia yang dicampur dengan gaya dan reka bentuk moden. Beliau akhirnya membawa bakat unik kepada semua fesyennya, termasuk reka bentuk hasil busana perkahwinannya.

Source : Radzuan Radziwill

Source : Pinterest

Link : Radzuan Radziwill Online Store

Phone : 019-391 2575

Email :  info@radzuanradziwill.com

Facebook : RADZUAN – RADZIWILL

Instagram : radzuanradziwill

Address : No 7-2, Pekeliling Business Centre, Jalan 65C,

Off, Jalan Pahang Barat, 53000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

7. Pereka Fesyen Rizman Ruzaini

Tidak disangkal lagi, pereka fesyen ini cukup terkenal dalam kalangan rakyat dan artis di Malaysia. Koleksi raya setiap tahun yang dikeluarkan oleh beliau cukup menawan dan mempesonakan. Busana pengantin yang direka khas hasil tangannya sendiri cukup teliti dan mampu menjadi kegilaan bakal pengantin. 

 Koleksi yang direka khas bagi busana pengantin dibuat dengan fabrik premium dan hiasan untuk tampak mewah. Ramai artis wanita popular Malaysia menempah busana pengantin mereka yang direka oleh Rizman. Antaranya ialah Fazura, Fasha Sandha, Izara Aishah, Uqasha Senrose, dan lain-lain. 

Source : rizman.n

Source : rizmanruzaini

Link : RR Bridal – Bespoke – Rizman Ruzaini

Phone : 011-36641475

Email : rizman_ruzaini@yahoo.com

Facebook : Rizman Ruzaini

Instagram : rizmanruzaini

Address : No 85-2, Jalan Dwitasik 1, Dataran Dwitasik, Bandar Sri Permaisuri. 5600 Cheras, Kuala Lumpur. 85-2 jalan dwitasik 1, dataran dwitasik, bandar sri permaisuri.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment