Top 10 Lauk Popular Di Majlis Perkahwinan

Nancy
By Nancy 125 Views 4 Min Read
4 Min Read

Pemilihan makanan untuk majlis perkahwinan adalah sangat penting dalam menjamu tetamu jemputan anda. Semestinya anda mahukan makanan dan minuman yang enak untuk disajikan kepada anda dan para tetamu yang hadir. Umum mengetahui bahawa di majlis kahwin nasi minyak dan nasi putih yang panas wajib disajikan kepada tetamu sebagai menu santapan mereka. Selain itu, terdapat juga lauk yang popular di majlis perkahwinan yang disajikan pada tetamu.

Pada hari perkahwinan, tetamu dihidangkan dengan lauk yang sedap dan melazatkan. Barulah puas hati tuan rumah melihat tetamu puji masakan lauk kenduri mereka. MBRIDE akan membantu anda yang sedang mencari lauk popular yang ingin dihidangkan kepada para tetamu di majlis perkahwinan. Makan pula nasi minyak atau nasi putih yang panas-panas. Wah seronoknya !

Ayam Masak Merah

Source : Google

Menu ini antara menu yang paling wajib ada di majlis perkahwinan. Ayam masak merah antara menu favorit bagi masyarakat Melayu kerana kesedapan sambal yang digabungkan dengan rasa manis. Rasa sambal yang tidak terlalu manis mampu menarik minat para tetamu menikmati ayam masak merah ini.

Ayam Berempah

Source : Rasa.my

Menu ini antara menu wajib juga yang perlu ada di majlis perkahwinan. Tuan rumah boleh memilih sama ada mahu ayam masak merah atau ayam goreng berempah sebagai menu utama di majlis perkahwinan. Ayam goreng berempah biasanya ditempah oleh tuan rumah kerana bimbang tetamu tidak memakan masakan pedas seperti ayam masak merah.

- Advertisement -

Ayam Golek

Source : Resepedia

Menu ini adalah menu yang memerlukan bajet yang tinggi. Jika mempunyai bajet yang lebih untuk dilaburkan pada makanan, anda boleh memilih menu ayam golek sebagai sajian utama di majlis anda. Adalah lebih mudah anda menempah ayam golek ini daripada membuat sendiri kerana pembuatannya yang leceh dan memerlukan masa yang panjang.

Daging Masak Hitam

Source : Che Nom

Selain ayam masak merah, menu ini juga perlu ada dalam senarai menu wajib katering untuk majlis perkahwinan anda. Daging masak hitam ini terkenal dengan perapan rempahnya yang mampu memikat aroma selera para tetamu.

Kuah Dalca Sayuran

Source : Yummy Station

Menu berkuah ini sangat sedap dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi putih yang disajikan kepada para tetamu. Kuah dalca sayuran ini lebih berunsurkan kepada hidangan kari yang dicampur dengan sayuran seperti kacang panjang, lobak merah, lada hijau. Bahan utama dalam kuah dalca ini ialah kacang dhal.

Pajeri Nenas Bombay

Buat penggemar pajeri nenas bombay, menu hidangan ini sangat sesuai disajikan bersama lauk ayam masak merah, daging masak hitam dan kuah dalca sayuran. Menu ini sesuai bagi tetamu yang tidak makan pedas kerana rasanya yang manis dan dicampur pula dengan biji sawi. Nenas yang digunakan juga fresh dan manis.

Ulam-Ulaman Dan Sambal Belacan

Source : Mahamahu

Kambing Golek

Source : My Selera

Kuih Muih

Source : Afzal SukaSuki

Buah-Buahan

Source : Cik Lily Putih

- Advertisement -
Share This Article
Leave a comment