Ad image

Do’s And Don’ts Bakal Pengantin Bertudung Patut Tahu !

Alis Hanna
By Alis Hanna 199 Views 4 Min Read
4 Min Read

Rambut merupakan simbol mahkota bagi setiap individu tidak kira lelaki mahupun wanita. Penjagaan rambut sangat penting bagi mengelakkan berlakunya masalah rambut seperti keguguran rambut, kegatalan kulit kepala dan lain-lain. Seiring dengan tuntutan agama, wanita bertudung kini adalah satu perkara yang sangat normal. Pun begitu, bertudung sebenarnya boleh mendatangkan pelbagai masalah rambut. Buat bakal pengantin, MBRIDE akan berkongsi pada anda Do’s And Don’ts yang bakal pengantin bertudung patut tahu.

Source : https://images.app.goo.gl/P5VeCPG5MDtqSqQb8

Sudah pasti anda mahu pastikan rambut kelihatan segar dan menarik apabila kali pertama anda mahu tunjukkan rambut kepada suami. Barulah si dia terpukau melihat rambut anda hehe ! Penjagaan rambut yang berterusan akan menjadikan rambut anda kelihatan sangat bermaya dan sihat jika mengikuti tips ini. Walaupun bertudung, tiada masalah sekiranya anda betul-betul mahu mengikuti tips ini. Ayuh teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cuci Rambut Selang Sehari

Source : https://images.app.goo.gl/zriFERRzjRRymwYe9

Anda perlu pastikan cucian rambut adalah selang sehari bukan tiap hari. Cucian rambut setiap hari boleh mengakibatkan keguguran rambut yang serius. Boleh sahaja anda mencuci rambut anda menggunakan air apabila kulit kepala anda berminyak. Pastikan anda menyampu, mengurut serta menggaru kulit kepala anda dengan lembut untuk seketika bagi menghilangkan kotoran. Elakkan menggaru kepala anda menggunakan kuku kerana akan mengakibatkan kecederaan pada kulit kepala. Guna sahaja jari anda.

Jangan Lupa Gunakan ‘Conditioner’

Source : https://images.app.goo.gl/tbXZig3tYMu6jJcV6

Selepas syampu rambut, anda perlu menggunakan conditioner rambut sebagai perapi rambut. Perapi rambut atau conditioner boleh melembutkan rambut anda dan kelihatan lebih berkilau dan sihat. Elakkan memakai conditioner pada kulit kepala kerana boleh mengakibatkan kulit kepala anda berminyak dan kelemumur. Cukup sahaja pakai di pertengahan dan hujung rambut anda.  

- Advertisement -

Elakkan Dari Menggunakan Air Panas Ketika Membasuh Rambut

Source : https://images.app.goo.gl/Uz93wueevn8bwSQC7

Jangan basuh rambut anda menggunakan air panas kerana dikhuatiri akan menjadikan tekstur rambut kasar, kering serta mengerbang. Cukup hanya menggunakan air sejuk atau air yang berada di suhu bilik.

Gunakan Serum Rambut Sebagai ‘Vitamin’ Tambahan

Source : https://images.app.goo.gl/GawFQWA2hN64Sczq9

Wanita yang bertudung amat digalakkan untuk memakai serum atau tonik supaya rambut dapat menyerap nutrien agar rambut kekal sihat dan kuat. Serum adalah sebagai ‘vitamin’ tambahan kepada rambut anda. Pemakaian serum disyorkan pada waktu malam. Elakkan pakai di kawasan kulit kepala, cukup hanya pakai di hujung rambut anda.

Pastikan Anda ‘Blow’ Rambut Terlebih Dahulu Sebelum Memakai Tudung

Source : https://images.app.goo.gl/Sz7B86ab8nwFuXyM8

Rambut yang masih basah dan lembab apabila terus disarungkan tudung pasti berkepam dan berbau. Anda perlu mengeringkan atau blow rambut terlebih dahulu sebelum memakai tudung bagi mengelakkan bau yang tidak menyenangkan atau kepam. Jika anda selalu buat tabiat ini, orang di sekeliling anda pasti menegur anda akibat bau yang tidak menyenangkan yang mereka bau dari tudung anda. Pasti anda tidak mahu bukan.

Pergi Ke Spa Kecantikan Rambut

Source : https://images.app.goo.gl/RFQxAXEyektrVQW88

Jika anda mempunyai bajet lebih untuk mendapatkan rawatan rambut, apa salahnya. Dapatkan khidmat pakar penjagaan rambut tentang masalah rambut anda. Dapatkan rawatan rambut di salun sekurang-kurangnya tiga hingga enam bulan sekali. Ia bukanlah suatu yang mustahil bagi wanita bertudung untuk mendapatkan rambut idaman yang segar, cantik dan sihat tetapi amalan dan cara penjagaan sebenarnya memainkan peranan.

Share This Article
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment