Tanda-tanda Si Dia Bukan Jodoh Kita!

Shafina
By Shafina 455 Views 5 Min Read
5 Min Read

Jodoh dan pertemuan itu adalah ketentuan Allah. Setiap pasangan mempunyai perjalanan cerita yang berbeza dalam soal jodoh. Allah SWT telah mentakdirkan jodoh yang ideal bagi kita. Berikut adalah tanda-tanda si dia bukan jodoh kita!

Tidak memperkenalkan anda dengan keluarga atau sahabat

Sumber: Camille Styles
Sumber: Pinterest

Tidak memperkenalkan anda kepada orang-orang terdekat seolah-olah pasangan anda mahu menyembunyikan hubungan tersebut daripada pengetahuan orang. Sekiranya seseorang itu serius akan anda, mereka tidak akan malu memperkenalkan anda kepada ibu bapa dan kawan-kawan. Sekiranya, pasangan anda mengajak anda bertemu orang tuanya sudah pasti si dia tidak berani untuk bermain-main dan ianya tanda si dia bersedia untuk melangkah ke tahap seterusnya yang lebih serius.

Meletak syarat yang mustahil untuk anda penuhi

Sumber: Cidaline Tumblr
Sumber: Offbeatwed

Didalam percintaan sudah semestinya anda akan berusaha menerima segala kekurangan dan mengabaikan segala keburukan. Sebagai sepasang kekasih anda sepatutnya mampu menerima kekurangan dan kelebihan satu sama lain. Untuk melangkah ke peringkat yang lebih serius, tentu setiap pasangan tidak akan mengenakan syarat yang sukar untuk dipenuhi oleh pasangan. Jika pasangan anda berbuat demikian, maka si dia bukanlah jodoh yang tepat untuk anda.

Kurang komunikasi tanda-tanda si dia bukan jodoh kita!

Sumber: Elite readers
Sumber: London Mums

Dalam menjalinkan hubungan berpasangan, komunikasi adalah sesuatu yang sangat penting. Hambarnya sesebuah perhubungan sekiranya tiada komunikasi yang berlaku kerana ramai yang mengatakan jika seseorang itu adalah benar jodoh kita maka komunikasi bersama dengannya adalah sesuatu yang mudah dan menyenangkan.

- Advertisement -

Tiada Rasa Percaya

Sumber: Olubumni Mabel
Sumber: Pinterest

Kepercayaan merupakan sesuatu yang penting dalam perhubungan. Tiadanya kepercayaan antara pasangan akan mewujudkan rasa curiga maka agak susah untuk meneruskan ke peringkat perkahwinan. Ini kerana jika pasangan anda merupakan jodoh yang telah ditakdirkan maka dalam hati keduanya akan saling percaya meskipun terpisah oleh jarak yang jauh.

Tidak ada Komitmen Untuk Masa Depan

Sumber: Olubumni Mabel
Sumber: Olubumni Mabel

Meskipun anda mahupon pasangan, memerlukan komitmen yang kuat supaya boleh melanjutkan hubungan ke jinjang pelamin. Meskipun mempunyai komitmen daripada kedua pasangan tetapi tetap ada sahaja pasangan yang tidak berjodoh apatah lagi pasangan yang tiada komitmen sesama mereka. Apakah layak disebut berjodoh.

Jodoh Tidak Disukai Keluarga

Di dalam perkahwinan, anda bukan sahaja disatukan bersama pasangan tetapi ia juga adalah penyatuan antara dua keluarga. Pastikan pasangan atau bakal jodoh anda itu diterima oleh pihak keluarga satu sama lain. Ini bagi tidak menimbulkan sebarang permasalahan di masa hadapan oleh pasangan anda.

Tidak ada sikap terbuka dan banyak rahsia yang disembunyikan

Setiap manusia sudah pasti mempunyai rahsia mereka tersendiri. Tetapi pentingnya untuk bersikap terbuka bersama pasangan sebelum segala rahsia terungkap dan diketahui oleh pasangan daripada mulut orang lain. Pasangan yang terlalu berahsia adalah salah satu daripada tanda-tanda si dia bukan jodoh kita!

Tidak boleh menerima masa lalu anda

Sumber: Pinterest

Setiap manusia sudah pasti mempunyai masa lalu mereka. Untuk menentukan si dia adalah jodoh yang tepat adalah dengan melihat adakah mereka boleh menerima segala kekurangan dan masa lalu anda walau buruk macam mana sekalipon. Ini kerana, sesorang yang tepat untuk berada di dalam hidup anda adalah seseorang yang dapat membimbing anda ke jalan yang lebih baik.

- Advertisement -

Kasar dan terlalu mengawal

Semua manusia dikurniakan karakter dan tabiat yang pelbagai. Ada yang bersifat, lembut, kasar atau terlalu mengawal. Tetapi seseorang yang terlalu menunjukkan sikap kasar atau terlalu mengawal maka mungkin si dia tergolong didalam tanda-tanda si dia bukan jodoh kita!

Selalu membohongi anda

Sumber: Up Journey
Sumber: Freepik

Mempunyai pasangan yang selalu berbohong mewujudkan hubungan yang tidak sihat. Tidak layak untuk anda bersama dan meneruskan hubungan dengan seseorang seperti itu. Maka sudah pasti tidak layak sebut sebagai jodoh.

Share This Article
By Shafina
Currently a Content Creator on Wedding Mate Malaysia.
Leave a comment