7 Perbelanjaan Perkahwinan Utama Untuk Perkahwinan Di Malaysia

MBride
By MBride 8 Min Read
8 Min Read

Menurut artikel The Asean Post mengenai Kos Perkahwinan Meningkat Di Asia Tenggara, purata kos perkahwinan di Malaysia adalah antara RM50,000 hingga RM200,000, yang tidak termasuk perbelanjaan berbulan madu.

Malah, pasangan pengantin memerlukan perancangan dan penjimatan wang selama bertahun-tahun untuk mencapai perkahwinan yang sempurna.

Jadi adakah ia akan membuatkan poket kosong pada poket kita? Dan untuk apa sebenarnya pasangan membelanjakan wang itu? Adakah terdapat cara untuk menjimatkan wang atau melangkau perbelanjaan?

Mbride disini menyenaraikan perbelanjaan perkahwinan utama untuk perkahwinan di Malaysia untuk rujukan anda:

- Advertisement -
  1. Tetamu Undangan
  2. Pakaian
  3. Majlis
  4. Foto / Videografi
  5. Hiasan
  6. Hiburan
  7. Perancangan

Perbelanjaan 1: Tetamu Undangan

Resepsi perkahwinan merujuk kepada acara atau pesta untuk meraikan majlis perkahwinan dan diadakan sebagai layanan tetamu yang dijemput ke majlis perkahwinan.

Ia meliputi kos tempat resepsi perkahwinan, makanan dan katering, minuman dan lain-lain. Lazimnya, resepsi perkahwinan biasanya mengambil 45% hingga 50% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan, yang merupakan perbelanjaan terbesar dalam perkahwinan juga.

Sebuah majlis perkahwinan pada asasnya berharga purata RM900 hingga RM1,200 setiap meja di restoran, manakala ia juga boleh berharga dari RM2,000 hingga RM3,000 setiap meja di hotel 4 hingga 5 bintang.

Setiap meja biasanya boleh memuatkan sehingga 10 orang. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk melangsungkan majlis resepsi perkahwinan di restoran dengan 300 tetamu, kos purata majlis resepsi adalah kira-kira RM27,000 hingga RM36,000.

Perbelanjaan 2: Pakaian

Pakaian pengantin untuk pengantin lelaki dan pengantin perempuan adalah barang yang mesti ada dalam perkahwinan. Itu boleh menjadi perkahwinan rasmi dengan sut dan tali leher hitam, perkahwinan tidak formal dengan sut kasual, atau perkahwinan tradisional dengan pakaian perkahwinan istimewa.

- Advertisement -

Cuaca di Malaysia panas dan lembap sepanjang tahun, pasangan pengantin lebih suka yang santai. Perkahwinan tradisional juga merupakan satu lagi perkahwinan popular di Malaysia, seperti “Songket” pakaian tradisional Melayu, “Kua” pakaian tradisional Cina dan pakaian perkahwinan India “Kurta”.

Perbelanjaan pakaian perkahwinan termasuk pakaian pengantin lelaki dan pengantin perempuan, solekan dan aksesori juga. Secara amnya, kosnya kira-kira RM5,000 hingga RM10,000, yang juga mengambil 10 hingga 20% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan.

Perbelanjaan 3: Majlis

Ritual yang paling penting dalam perkahwinan pastinya upacara perkahwinan. Inilah masanya untuk mengumumkan perkahwinan anda menjadi rasmi. Bagi menyempurnakan majlis yang penuh bermakna ini, cincin perkahwinan adalah satu kemestian.

- Advertisement -

Sebuah cincin perkahwinan boleh berharga dari beberapa ratus hingga beberapa sepuluh ribu ringgit. Dan purata perbelanjaan cincin perkahwinan adalah sekitar RM2,500 hingga RM5,000.

Bukan sahaja cincin perkahwinan, terdapat perbelanjaan lain untuk majlis perkahwinan yang mungkin anda tidak sedar. Sebagai contoh, dalam perkahwinan Melayu, mas kahwin dibayar oleh pihak pengantin lelaki dan terdiri daripada “mas kahwin, dulang hantaran dan duit hantaran”.

Manakala, keluarga pengantin perempuan menghantar mas kahwin kepada pihak pengantin lelaki dan lelaki menawarkan kepada keluarga pengantin perempuan sejumlah wang yang dipanggil “Pin Jin” dalam perkahwinan Cina.

Jumlah perbelanjaan pada majlis perkahwinan biasanya mengambil masa kira-kira 10 hingga 15% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan. Yang boleh berharga dari RM5,000 hingga RM10,000 atau lebih.

Perbelanjaan 4: Fotografi / Videografi

Jurugambar perkahwinan profesional atau juruvideo mampu merakam acara istimewa acara sepanjang hayat anda. Mereka mencipta dan menyimpan momen indah perkahwinan anda selama-lamanya.

Anda mungkin tidak dapat melibatkan diri dengan semua perkara kecil pada hari perkahwinan anda, tetapi fotografi dan videografi dapat menangkap semuanya. Jadi anda boleh meringkaskan keseluruhan proses dan tidak akan terlepas setiap detik istimewa pada hari perkahwinan anda.

Dengan kemahiran dan perkhidmatan profesional seperti ini, itulah sebabnya fotografi dan videografi perkahwinan memberi anda harga yang tidak terlalu rendah. Secara purata, jurugambar perkahwinan profesional di Malaysia berharga kira-kira RM3,000 hingga RM5,000, manakala kos juruvideo bermula dari RM4,000 hingga RM6,000.

Ia bergantung pada masa dan tempoh acara perkahwinan. Akibatnya, perkhidmatan fotografi dan videografi perkahwinan pada asasnya mengambil kira-kira 10 hingga 15% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan.

Perbelanjaan 5: Hiasan

Bahagian yang paling menarik tentang perancangan perkahwinan ialah memilih tema perkahwinan. Pernahkah anda bermimpi untuk mempunyai perkahwinan yang canggih dan elegan? Atau perkahwinan pantai yang santai dan romantis?

Untuk mewujudkan suasana perkahwinan yang sempurna, anda perlu melabur dalam perkara kecil yang memberi impak terbesar. Contohnya, lampu penyambut tetamu, bunga, tetapan meja, lilin, kain, papan tanda dll.

Anda boleh melakukannya sendiri atau mengupah vendor hiasan profesional, dari segi membantu anda mereka bentuk dan merealisasikan gaya perkahwinan impian. Umumnya, pasangan pengantin membelanjakan kira-kira RM1,000 hingga RM2,000 untuk D.I.Y dekorasi perkahwinan itu sendiri.

Manakala mengupah pasukan profesional untuk menghiasi majlis perkahwinan boleh menelan kos daripada RM3,000 hingga RM5,000. Kos juga bergantung pada pilihan pasangan perkahwinan pada hiasan perkahwinan.

Hiasan perkahwinan mengambil masa kira-kira 5 hingga 10% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan.

Perbelanjaan 6: Hiburan

Hiburan yang hebat adalah elemen utama untuk mencipta perkahwinan yang menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan kepada tetamu perkahwinan anda.

Lazimnya, pasangan pengantin akan mengupah Master of Ceremony (MC) untuk memastikan aliran acara dan program perkahwinan berjalan lancar. Walaupun begitu, liveband yang baik boleh mengubah suasana dan memberikan rasa kemesraan sebenar kepada tetamu anda, membawa tahap keanggunan dan kecanggihan yang hebat ke majlis perkahwinan.

Selain MC dan live band, terdapat pilihan lain untuk hiburan perkahwinan seperti ahli silap mata, bunga api, DJ muzik dan lain-lain.

Kos purata untuk menyewa MC atau live band perkahwinan di Malaysia ialah RM2,500 hingga RM5,000. Bergantung pada bahasa, masa acara, vokalis, instrumen dan lain-lain.

Begitu juga, perbelanjaan keraian perkahwinan biasanya mengambil masa sekitar 5% hingga 10% daripada bajet perkahwinan.

Perbelanjaan 7: Perancangan

Apabila ia datang kepada proses perancangan perkahwinan, ia mengandungi pekerjaan yang paling penting seperti jemputan, RSVP, senarai tetamu, tempat duduk, nikmat dan lain-lain.

Itu menunjukkan betapa ikhlasnya anda semasa menjemput tetamu perkahwinan. serta kreativiti anda dan cara anda menarik perhatian tetamu.

Pertimbangkan untuk menggunakan sistem pengurusan tetamu kolaboratif, seperti sistem perancangan perkahwinan thebigday.my, membantu anda mengurus tetamu dengan berkesan.

Ia direka untuk lebih pantas mendaftar masuk tetamu perkahwinan, menjejak dan memantau kehadiran tetamu secara langsung. Begitu juga, dapatkan pandangan yang lebih mendalam tentang daftar masuk tetamu perkahwinan dalam paparan jadual.

Oleh itu, anda dapat memahami jadual mana yang penuh dan mana yang kosong sepintas lalu.

Sesetengah pasangan perkahwinan mungkin berasa tertekan dengan proses perancangan, oleh itu pertimbangkan untuk mengupah perancang perkahwinan profesional.

Perancang yang baik membantu anda memastikan perkara-perkara bebas tekanan dan menjadikan perkahwinan itu kekal pada rancangan belanjawan.

Mereka akan memastikan segala-galanya berada di landasan yang betul dan bekerjasama dengan vendor, memberi anda masa untuk menikmati proses tersebut.

Harga purata yang dibelanjakan oleh malaysia untuk perancangan adalah pada RM3,000 hingga 5,000. Yang mengambil 5 hingga 10% daripada jumlah perbelanjaan perkahwinan.

Share this Article
1 Comment